Nekategorizirano, Svijet

SAD želi da promatrači nadgledaju evakuaciju Alepa

Foto: EPA
Foto: EPA

SAD je u utorak pozvao da se međunarodnim promatračima omogući pristup Alepu kako bi nadgledali evakuaciju civila dok iz tog grada stižu izvještaji o pogubljenjima koje izvršavaju snage sirijske vlade.

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Samantha Power rekla je na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti kako bi promatrači trebali “nadgledati sigurnu evakuaciju ljudi koji žele otići, ali koji se opravdano boje da će biti upucani na ulici ili odvedeni u jedan od Assadovih gulaga ako to pokušaju”.

Ujedinjeni narodi su podigli uzbunu zbog izvještaja da je 82 ljudi, uključujući 11 žena i 13 djece, ubijeno u četiri dijela Alepa pri kraju borbe za taj grad.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon apelirao je na Siriju i njezine saveznice Rusiju i Iran da “odmah omoguće preostalim civilima da pobjegnu”, te da im pruže pomoć.

Sirija je odbila dopustiti dužnosnicima UN-a da uđu u Alep kako bi utvrdili situaciju, a glavni tajni ističe da je tisuće civila u opasnosti.
U zadnjih 48 sati je zabilježen “gotovo potpun kolaps prvih linija naoružane opozicije, čime im je ostalo samo 5 posto originalnog teritorija kojeg su imali u Alepu”, tvrdi Ban Ki-Moon.

Vijeće sigurnosti sastalo se na inicijativu Francuske i Velike Britanije u vrijeme postizanja dogovora između sirijske vlade i pobunjenika da im se dopusti izlaz iz grada, što su podržale Rusija i Turska.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin optužio je zapadne snage za “propagandu” i “lažne vijesti” o krizi u Alepu, te je izdvojio veleposlanicu Power za koju je rekao da glumi da je “Majka Tereza” zbog svojih “moralno superiornih” govora.

“Protuteroristička operacija u Alepu će se završiti u idućih nekoliko sati”, tvrdi Čurkin.

Dodao je kako pobunjenički borci sa svojim obiteljima i ozlijeđenima “trenutno prolaze kroz dogovorene koridore u smjeru kojeg su sami odabrali, uključujući Idlib”, provinciju koju i dalje drži opozicija.

Odbacio je izvještaje o zločinima i rekao kako su ruski službenici istražili te optužbe na licu mjesta.

“U istočnom Alepu nije otkriveno nikakvo loše postupanje ili kršenje međunarodnog humanitarnog prava prema civilima”, zaključio je ruski veleposlanik. (Hina)