Nekategorizirano, Svijet

MSF simulirao razaranje bolnice u Ženevi u spomen na Kunduz i Alep

Izvor HINA
Izvor HINA

Udruga Liječnici bez granica (MSF) hologramima je noću na utorak simulirala razaranje bolnice u Ženevi na godišnjicu smrtonosnog američkog napada na bolnicu u afganistanskome gradu Kunduzu te u znak osude sirijskog i ruskog bombardiranja bolnica u Alepu.

Liječnici bez granica (MSF) vodili su kunduški traumatološki centar razoren u jednosatnom bombardiranju 3. listopada 2015.

Četrdeset dvoje ljudi, uključujući 14 članova medicinskoga osoblja, ubijeno je u američkom napadu za koji je Pentagon poslije rekao da ga ne smatra ratnim zločinom okrivivši ljudsku pogrešku i kvar opreme.

Četiri bolnice u pobunjeničkom dijelu Alepa razoreno je za vrijeme sirijsko-ruske zračne kampanje prošli tjedan, ostavljajući samo pet kreveta odjela intenzivne skrbi za 250.000 ljudi, rekla je skupina.

“Okupili smo se da izrazimo tugu i zapanjenost, ali isto tako i ogorčenost”, rekla je predsjednica MSF-a Joanne Liu okupljenom mnoštvu pred ženevskom sveučilišnom bolnicom.

“Ali ti napadi nisu stali s Kunduzom. Već dulje od godinu dana razmjeri razaranja bolnica i klinika u Jemenu i Siriji ostavljaju nas bez riječi… Alep je pod paljbom, ondje je krvoproliće”.

Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Fadela Chaib rekla je da su mnogi među 250.000 ljudi uhvaćeni u klopku u pobunjeničkom istočnom Alepu, u kojemu nakon ponavljanih bombardiranja nema više zdravstvene skrbi.

Ženevska bolnica, gdje je liječen američki državni tajnik John Kerry zbog slomljene bedrene kosti u svibnju 2015., bila je noću s ponedjeljka na utorak osvijetljena projekcijama bombardiranja ratnih zrakoplova. Mogle su se vidjeti slike pacijenata, liječnika i sestara iza razrušenih prozora i odjeli obavijeni plamenom.

Predsjednik švicarskog ogranka Liječnika bez granica Thomas Nierle rekao je da su u zadnjih nekoliko godina centri MSF-a napadnuti 80 puta, uglavnom u Siriji i Jemenu. Ti su napadi postali “dio vojne i političke strategije”, rekao je on za Reuters.