Nekategorizirano, Svijet

Kirby: “Ne možete skinuti očiju s fotografije i ne vidjeti da je to pravo lice onoga što se događa u Siriji”

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Sjedinjene Države su se priključile izrazima sućuti koju je na društvenim mrežama potaknula fotografija dječačića ranjenog u bombardiranju Alepa u Siriji, ocijenivši da je dječak “pravo lice” rata.

“Koliki su među vama vidjeli fotografije tog dječačića?”, neočekivano je upitao novinare na tiskovnoj konferenciji u četvrtak glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

“Njemu je oko pet godina”, sam je odgovorio Kirby odmaknuvši se od uobičajenog govora o američkoj vanjskoj politici.

“Ovaj dječačić nije nikad doživio ni jedan dan bez rata, smrti, razaranja i siromaštva u svojoj domovini”, istaknuo je glasnogovornik podsjetivši da je sukob u kojemu je više od 290.000 mrtvih, izbio u ožujku 2011.

Na snimkama koje od srijede prenose svi svjetski mediji, vidi se četverogodišnjak Omran kako sjedi sam u vozilu hitne pomoći, lica prekrivenog prašinom i krvlju, u šoku od snage eksplozije tijekom zračnog udara na Alep.

“Ne moraš biti otac, a ja to jesam”, dodao je Kirby. “Ne možete skinuti očiju s fotografije i ne vidjeti da je to pravo lice onoga što se događa u Siriji”.

Glasnogovornik američke diplomacije, čiji čelnik John Kerry već mjesecima pokušava zajedno s Rusijom pronaći diplomatsko rješenje za sukob, opetovao je da se međunarodna zajednica mora “udružiti ne bi li pokušala postići bolji rezultat”.

“To je jedan od razloga zašto je državni tajnik toliko nezadovoljan onim što se događa u Siriji. Zato i dalje poziva Rusiju da surađuje s njim na nizu prijedloga o kojima smo se usuglasili u Moskvi” u srpnju, istaknuo je Kirby.

Američki plan za prekid sirijskog sukoba obuhvaća opći prekid vatre, osiguranje uvjeta za dopremu humanitarne pomoći i nastavak političkih pregovora sirijskog režima i oporbe u Ženevi.

“Ne bismo više trebali gledati slike poput slike ovog malog dječaka danas u Alepu”, zaključio je Kirby.