Nekategorizirano, Svijet

State Department upozorio: Krše se prava žena, manjina, LGBT osoba, visoka korupcija

P-H20170201022380Američki State Department naveo je u svojem izvješću za 2016. da su socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, a hrvatska vlada je rekla kako je osudila sva kršenja i poduzela mjere za kažnjavanje počinitelja te da je odlučna u daljnjem jačanju i zaštiti temeljnih prava.

Izvješće u petak navodi i pretrpane zatvore, sporost pravosuđa, neriješena pitanja povrata imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, kao probleme u 2016. kao i antisemitske ispade na utakmici između Hrvatske i Izraela, rast broja prijava diskriminacije i govora mržnje protiv Srba te diskriminacija Roma i njihovo socijalno isključenje unatoč niza mjera vlade.

State Department navodi i nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike zajednice LGBT, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, spolnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom te kršenja prava radnika, među kojima je neisplata plaća.

Izvješće, međutim, navodi i kako je hrvatska vlada poduzela važne korake u svrhu progona i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava.

“Izvješće u odnosu na RH daje pregled i ocjenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocijenjen pozitivno. U pogledu nekih područja koja se u Izvješću percipiraju kao problematična potrebno je istaknuti da su ona bila naglašavana i u izvješćima State Departmenta za RH i tijekom ranijih godina”, rekla je u subotu u priopćenju služba za odnose s javnošću hrvatske vlade reagirajući na izvješće.

Priopćenje ističe kako je vlada “jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih ustavom i hrvatskim zakonodavstvom te je poduzela značajne korake kako bi kaznila počinitelje što se izričito navodi i u Izvješću State Departmenta”.

Rekavši kako je hrvatska vlada “odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava” priopćenje dodaje kako se posebice “naglašava zaštita prava nacionalnih manjina čemu pridonose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao dio parlamentarne većine”.

Vladina služba za odnose s javnošću kako je Hrvatska usvojila najviše standarde zaštite ljudskih prava ratificirajući temeljne međunarodne instrumente te da to potvrđeno i kroz njezino članstvo u svim međunarodnim organizacijama, a posebno u Europskoj uniji.

“Promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini o čemu svjedoči nedavni izbor RH u Vijeće za ljudska prava UN-a. Sljedeće godine RH predsjedava Vijećem Europe što će biti daljnja mogućnost u promicanju ljudskih prava”, stoji u reakciji vlade na izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2016. (Hina)