Hrvatska, Nekategorizirano

TIH: Korupcija je najveći hrvatski problem

Na fotografiji Davorka Budimir. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Na fotografiji Davorka Budimir. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Transparency International Hrvatska (TIH) u povodu Izvješća State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom 2016. godine, ističe da je najveći hrvatski problem korupcija koja razara sustav i društvo u cjelini, te uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja.

Problem korupcije u Hrvatskoj je suštinski problem ovog društva, a svakodnevne korupcije afere, zloupotreba korupcijskih tema za političku promociju, te međusobne političke obračune političkih aktera kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, stoji u priopćenju TIH-a.

Samo u ovoj 2017. godini, u 63 dana, navodi se, građani su bili sučeni s “korupcijskim aferama, ukazivanjem na sukob interesa, omalovažavanjem političkih institucija prema neovisnim, preventivnim i represivnim tijelima u borbi protiv korupcije, te neučinkovitim pravosudnim sustavom koji sustavno kompromitiraju borbu protiv korupcije”. Nalazi Državne revizije se ignoriraju, a političke ili bilo koje druge odgovornosti u suštini nema, ocjenjuje TIH.

Financijski izvještaji parlamentarnih političkih stranaka za 2016. godinu pokazuju da se njihove aktivnosti 75 posto financiraju javnim novcem svih građana, a u manjoj mjeri članarinama i donacijama. Istovremeno,. kaže se u priopćenju, njihovi rashodi usmjereni su na isplate plaća zaposlenika političkih stranaka u iznosu od 20 posto prikupljenog novca. “Na dvije stavke rashoda, za telefoniranje i reprezentaciju poštrošeno je 18,5 milijuna kuna, uz sve privilegije i pogodnosti koje su im osigurane drugim proračunskim stavkama”, ističe se.

“Korupcija nema stranački predznak, ona nije niti lijeva niti desna, već je povezana s neodgovornim korumpiranim pojedincima u političkoj areni i s njima povezanim pojedincima koji imaju financijske koristi od međusobne suradnnje. Građani su samo puki promatrači umorni od korupcije.“ poručila je, kako se navodi, predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Američki State Departmenta u izvješću o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. kao najveće probleme u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj naveo je socijalnu diskriminaciju, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupciju.