Hrvatska, Nekategorizirano

Poticaji poljoprivrednicima na tuđoj zemlji bez znanja vlasnika – to je korupcijski skandal

Izvor: Transparency international Hrvatska
Izvor: Transparency international Hrvatska

Transparency international Hrvatska povodom otkrivanja skandalozne uredbe koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede u svibnju 2015. godine, na temelju koje je omogućeno upisivanje u bazu ARKOD kako bi se koristili poticaji, a da stvarni vlasnici nisu s tim upoznati zahtjeva hitnu izmjenu ovog propisa, kontrolu svih koji su se na temelju Izjave upisali, te sankcioniranje onih koji su zloupotrijebili poticaje.

„ Donijeti Uredbu koja je nepoštena, nemoralna i skandalozna, a s ciljem da se poljoprivrednicima omogući lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za potporu, te transparentno korištenje, predstavlja korupcijski skandal.

Kako je moguće da se na tuđoj imovini ostvaruju poticaji, a bez da stvarni vlasnici zemljišta to znaju i da je pri tome sve po zakonu? Kako je moguće da nitko u lancu odgovornosti nije primijetio tu nelogičnost? Koliko je poticaja ostvareno u proteklom razdoblju a temelju ovakvih izjava ovjerenih od strane javnih bilježnika? Tko su svjedoci koji su ovjeravali izjave i kako se provjeravala njihova vjerodostojnost?

Tražimo da hrvatska javnost hitno dobije odgovore na ova pitanja.

Povjerenje građana u institucije ostvaruje se svakodnevnim poticanjem pozitivnih društvenih vrijednosti poput poštenja i odgovornosti. Ovaj primjer predstavlja grubo kršenje učinkovitog upravljanja tijela javne vlasti i zloupotrebu privatnog vlasništva.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.