Nekategorizirano, Svijet

Visoki povjerenik UN-a nazvao zračne udare na Alep ratnim zločinima

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al Hussein, EPA/MARTIAL TREZZINI
Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad al Hussein, EPA/MARTIAL TREZZINI

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad al Hussein izjavio je u petak da su opsada i bombardiranje istočnog Alepa u Siriji “zločini povijesnih razmjera”, koji su prouzročili velike civilne žrtve, te da se radi o ratnim zločinima, prenosi HINA.

On nije posebice imenovao Rusiju, čiji su borbeni zrakoplovi tjednima gađali dio Alepa pod kontrolom pobunjenika zajedno sa sirijskim zračnim snagama, ali je njegova aluzija jasna, navodi Reuters.

“Naoružane oporbene skupine nastavljaju ispaljivati minobacačke i druge granate na civilne četvrti zapadnog Alepa, ali su nasumični zračni udari vladinih snaga i njihovih saveznika diljem istočnog dijela grada odgovorni za ogromnu većinu civilnih žrtava”, rekao je Zeid u svojoj video poruci upućenoj posebnom zasjedanju Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi.

On je pozvao velike sile da ostave po strani svoje razlike i prijave stanje u Siriji tužitelju Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

“Nezakonitosti i zloporabe koje trpe ljudi diljem te zemlje, uključujući opsadu i bombardiranje istočnog Alepa, nisu samo tragedije nego također predstavljaju zločine povijesnih razmjera”, kazao je Zeid.

Rusija niječe bilo kakvo namjerno gađanje civila i priopćila je da se bori protiv terorista.