Nekategorizirano, Stajališta

UNICEF: žene i djeca migranti u libijskim zatočeničkim centrima žrtve su silovanja i premlaćivanja

P-H20170213033975Žene i djeca koja su poduzela opasno putovanje u Europu u bijegu od rata i siromaštva često su žrtve fizičkog nasilja, silovanja i gladi i žive u paklu u zatočeničkim centrima u Libiji, objavio je UNICEF u utorak.

Sredozemno more između Libije i Italije postalo je glavnom točkom ulaska za tražitelje azila i ekonomske migrante u potrazi za boljim životom u Europi, nakon što je prekinuto dolaženje morskim putem iz Turske.

Od rujna prošle godine u zatočeničkim centrima nalazi se četvrt milijuna migranata iz Libije, većina ih čami u nehigijenskim centrima koji su rasadišta boleština. U svojem izvješću UNICEF je objavio da ti centri nisu ništa bolje od “prisilnih radnih logora …i improviziranih zatvora.”

Naoružane skupine preuzele su kontrolu u službenim zatočeničkim centrima za migrante u jeku političkog kaosa koji vlada u Libiji i oni također vode svoje vlastite centre koji se natječu i surađuju s kriminalnim skupinama i krijumčarima, prema izvješću UN-a.

“Za tisuće žena i djece, (centri) su stvarni pakao gdje ljude drže mjesecima”, navodi se u izvješću UNICEF-a objavljenog u utorak.

U razgovorima s više od 100 žena i djece, gotovo pola je reklo da su bili silovani ili zlostavljani više puta za vrijeme putovanja, rečeno je. Većina djece rekla je da su ih odrasli putem tukli, djevojčice više od dječaka.

“Ovdje (u zatočeničkim centrima) tretiraju nas kao piliće. Tuku nas, ne daju nam čistu vodu niti valjanu hranu”, rekao je Jon, 14-godišnji dječak koji je pobjegao iz Nigerije u strahu od ekstremista Boko Harama.

“Tako puno ljudi ovdje umire, umiru od bolesti ili se smrzavaju i umiru od toga”, svjedoči taj dječak a njegove riječi navode se u izvješću UNICEF-a. (Hina)