Nekategorizirano, Svijet

Amnesty optužio Europljane da su sukrivci u zlostavljanju migranata u Libiji

libija_crAmnesty International je u utorak optužio europske vlade da su “sukrivci” u držanju migranata u strašnim uvjetima u Libiji, predbacujući im napose da pomažu libijskim obalnim stražarima koji su, tvrdi nevladina organizacija, umiješani u krijumčarenje ljudi, prenosi SEEbiz.

– Europske vlade svjesno pomažu u mučenju i zlouporabi kojima su izloženi desetci tisuća izbjeglica i migranata koje libijske imigracijske vlasti drže u strašnim uvjetima – ističe Amnesty u izvješću.

Amnesty optužuje Europljane da podupiru “sofisticiran sustav zlouporaba i iskorištavanja izbjeglica i migranata” koji su izgradili obalni stražari, zatvorski upravitelji i krijumčari samo kako bi ih spriječili da prijeđu Mediteran.

– Zemlje članice EU-a su od kraja 2016. (…) provele niz mjera radi zatvaranja migrantske rute preko Libije i srednjeg Mediterana, ne brinući se o posljedicama – zaključila je nevladina organizacija.

Zbog toga su “desetci tisuća ljudi na neodređeno vrijeme zatvoreni u prenapučenim zatvorima u kojima trpe sustavno zlostavljanje – rekao je John Dalhuisen, direktor Amnestyja za Europu.

– Ne samo da su europske vlade dobro upoznate s tim zlouporabama, nego su i suodgovorne za njih – rekao je.

Tripoli i Rim su se, sučeljeni s kritikama, u subotu dogovorili da će osnovati “zajednički stožer” za borbu s krijumčarima.