Nekategorizirano, Svijet

Optužuju NGO za povezanost s krijumčarima migranata

ngo_crGlavni tužitelj Katanije Carmelo Zuccaro rekao je za dnevnik La Stampu da se optužbe ne odnose na velike organizacije kao što su Liječnici bez granica ili Spasite djecu, no stvari su drugačije kad je riječ o drugima, kao što su malteški MOAS ili njemačke nevladine organizacije, koje su u većini, prenosi SEEbiz.

– Imamo dokaze da postoje izravni kontakti između nekih nevladinih organizacija i krijumčara ljudima u Libiji. Još ne znamo hoćemo li i kako koristiti te informacije na suđenju, ali smo prilično sigurni u ono što govorimo – rekao je.

Objasnio je da “neke nevladine organizacije” dobivaju pozive iz Libije, da se pale svjetla koja navode brodove s migrantima prema spasilačkim brodovima i da neke organizacije ponekad isključe radije kako bi prikrile da ulaze u libijske teritorijalne vode. “To su dokazane činjenice”, rekao je.

Migrante na središnjem Mediteranu spašava najmanje 10 nevladinih organizacija, uključujući Jugend Rettet, Sea Watch, Sea-Eye, LifeBoat, SOS Mediterranee i Mission Lifeline iz Njemačke te Proactiva Open Arms iz Španjolske.

Europska agencija za granice Frontex također ih je optužila za povezanost s krijumčarima, a talijansko parlamentarno povjerenstvo provodi istragu o tome.

Sve nevladine organizacije odlučno odbacuju optužbe.