Nekategorizirano, Svijet

Nagli skok dolazaka migranata u Grčku unatoč dogovoru EU-Turska

Grčke vlasti zabilježile su 778 novih dolazaka od utorka ujutro do srijede ujutro, u odnosu na 192 prethodnog dana.
Grčke vlasti zabilježile su 778 novih dolazaka od utorka ujutro do srijede ujutro, u odnosu na 192 prethodnog dana.

Istovremeno su protiv tog sporazuma u središtu Atene prosvjedovale tisuće ljudi, aktivisti, studenti i neki od tisuća migranata koji su zapeli u Grčkoj zbog zatvaranja tzv. balkanske rute.

Grčke vlasti zabilježile su 778 novih dolazaka od utorka ujutro do srijede ujutro, u odnosu na 192 prethodnog dana. Većina ih je stigla preko otoka Lezbosa na jugoistoku Egejskog mora.

Italija je u utorak prijavila još veći skok kada je 1350 ljudi, većinom iz sjeverne Afrike, spašeno iz malih čamaca na dužoj migracijskoj ruti preko Sredozemnog mora.

Europska komisija je u utorak objavila da se prošloga tjedna smanjio priljev migranata iz Turske u Grčku, sa samo tisuću novih dolazaka u odnosu na prosječnih 2000 dnevno posljednjih nekoliko mjeseci.

Zasad se ne zna što je uzrok pada, no u Egejskom moru vladaju nevrijeme i snažni vjetrovi zbog čega je plovidba malenim, gumenim čamcima još opasnija nego inače.

Prema dogovoru koji je stupio na snagu 20. ožujka, migranti i izbjeglice koji iz Turske stignu u Grčku bit će poslani natrag nakon što se registriraju, a njihov zahtjev za azilom procesuira.

Ti povratci trebali bi početi 4. travnja, a za svakog vraćenog Sirijca s grčkih otoka u Tursku, jedan će biti poslan u suprotnom smjeru u sklopu šireg plana nastanjivanja u Europi.

Aktivisti za ljudska prava i vlade nekih zemalja smatraju da ta shema nije legalna.