Nekategorizirano, Svijet

Tisućama ljudi u Grčkoj prijeti rizik da ostanu “zaboravljeni”

Migranti i izbjeglice ostali su zaglavljeni u Grčkoj nakon zatvaranja tzv. balkanske rute.
Migranti i izbjeglice ostali su zaglavljeni u Grčkoj nakon zatvaranja tzv. balkanske rute.

Migranti i izbjeglice ostali su zaglavljeni u Grčkoj kada su zemlje na sjeveru, počevši od Makedonije, zatvorile svoje granice prošli mjesec, spriječivši prolaz prema bogatijim zemljama EU, ponajprije Njemačkoj.

“Odluka o zatvaranju zapadnobalkanske rute ostavila je više od 46.000 izbjeglica i migranata u očajnim uvjetima i u stanju stalnog straha i nesigurnosti”, rekao je John Dalhuisen iz Amnesty Internationala.

Od 66.400 tražitelja azila kojima je obećano da će biti premješteni iz Grčke u rujnu 2015., samo ih je 615 poslano u druge članice EU-a do 12. travnja, iznio je Amnesty u izvješću objavljenom u ponedjeljak, navodeći brojke Europske komisije.

Spor proces povećava izglede za humanitarnu krizu zbog neprimjerenih uvjeta u mnogim od smještajnih centara u Grčkoj, upozorava Amnesty.

Organizacija je pozvala Grčku da poboljša svoj sustav za azilante i zaštiti svakoga tko je ostao zatočen u neadekvatnim uvjetima.

U međuvremenu, Grčka je vratila prvu skupinu migranata u Tursku u dva tjedna, 44 Pakistanca s Lezbosa, objavio je grčki državni radio.

Grčka može vratiti ljude samo nakon što procesuira njihove zahtjeve za azil, što stvara usko grlo, jer ih je od 4. travnja, kad su počeli povratci, vraćeno samo tri stotine.