Nekategorizirano, Svijet

Grčka i UNHCR pozivaju da se uključi Afganistance u premještaj migranata u EU

grcka_cr– UNHCR preporuča da se program premještaja i smještaja nastavi (…)  stavljajući naglasak na neke skupine koje prvotno nisu bile obuhvaćene, poput ranjivih skupina Afganistanaca – rekao je Philippe Leclerc, predstavnik UNHCR-a u Grčkoj.

Leclerc je dao izjavu na tiskovnoj konferenciji koja je označila završetak prve faze europskog programa premještaja migranata prihvaćenog u rujnu 2015. kako bi se odgovorilo na velik broj migranata koji su preko Turske došli u Grčku uglavnom iz Sirije.

Na temelju tog programa, 22.000 ljudi je iz Grčke premješteno u druge zemlje EU-a, premda ih je trebalo biti 66.000, piše SEEbiz.

Leclerc, grčki ministar za migracije Yannis Mouzalas i Gianluca Rocco, predstavnik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Grčkoj izrazili su zadovoljstvo “grčkim naporima na premještaju tih izbjeglica”, unatoč “teškoćama” i “otporu” nekih europskih zemalja, napose zemalja Višegradske skupine (Češka, Madžarska, Poljska i Slovačka) da u njemu sudjeluju.

– EU je donekle uspio ostvariti svoj cilj u ovoj prvoj fazi programa premještaja, premda su zemlje Višegradske skupine minirale tu politiku – istaknuo je Mouzalas.

– Europska solidarnost (…) je zakonska obveza”, istaknuo je, podsjećajući da je Atena pozvala EU da u program relokacije uključi “Afganistance i maloljetnike bez roditeljske pratnje te da nacionalnost (izbjeglica) ne bude jedino mjerilo”.

– EU nije odgovorio na te pozive, ali ćemo biti uporni”, rekao je ministar.

Od travnja 2016. iz Turske je u EU premješteno 11.715 migranata, uglavnom u Njemačku, Nizozemsku i Francusku, pokazuju podatci EU-a.

EU si je krajem rujna zadao cilj da u dvije godine prihvati “najmanje 50.000” migranata iz zemalja kao što su Libija i Niger.