Aktivizam, Nekategorizirano

Matjaž Tančič: Vrijeme je da izbjeglicama vratimo ljudsko lice

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

U Pekingu je u nedjelju predstavljen projekt nazvan Heroji (Heros) u sklopu kojeg će slovenski umjetnik s pekinškom adresom Matjaž Tančič na grčkom otoku Samosu izrađivati 3D fotografije izbjeglica koje su na putu iz Sirije, Bliskog istoka i Afrike za Europu tamo našle utočište.

Od početka godine više od 130 tisuća migranata iz Turske je krenulo u Europu od čega je većina ušlo u EU preko Grčke. Neki su uspjeli krenuti tzv. ‘Balkanskom rutom’ prema konačnim odredištima, dok ih je oko 60.000 ‘zapelo’ na različitim lokacijama diljem Grčke.

Projekt će biti proveden u prvim tjednima lipnja u sklopu ArtsUpova stalnog programa Arts Space Pythagorion kada će slovenski fotograf Matjaž Tančič s fotografskom opremom otići na Samos.

Čitav projekt inspiriran je drevnim grčkim reljefima koji prikazuju mitološke heroje, osobe ili likove koji se s opasnostima i preprekama bore hrabrošću, snagom i dovitljivošću.

Vraćanje dostojanstva

‘Mediji i organizacije bombardiraju nas sa statistikama. Objavljene fotografije većinom su vezane uz brodove prepune ljudi, osobe koje bježe kroz polja u nastojanju da ilegalno prijeđu granice i slično. Na taj način izbjeglice postaju samo broj, a javnost nezainteresirana i imuna na takve brojke i prikaze,’ istaknuo je Tančič.

Stavio je naglasak na to da mediji danas imaju sve manje mjesta za dostojanstven i humani prikaz izbjeglica koje najčešće nisu opisane kao ljudska bića – sa svim svojim nadama i planovima koji uključuju i povratak u normalan tijek života.

“Vrijeme je da izbjeglicama vratimo ljudsko lice i ispričamo njihove priče. S obzirom na to da nema boljeg primjera od tradicije pričanja priča koju su stari Grci uspješno prenosili, bilo likovnom umjetnošću bilo pisanom riječi, projekt Hḗrōs će baštiniti upravo njihovo naslijeđe te prikupljati priče o izbjeglicama, njihovim rodnim zemljama i gradovima te putovanju koje su prošli”’ istaknuo je slovenski fotograf.

Prilikom dolaska na Samos Tančič će se susresti i napraviti intervjue s izbjeglicama, volonterima te pripadnicima lokalne zajednice.

Projekt Hḗrōs će u središte pozornosti, odnosno pod svjetla ‘reflektora’ džepnih svjetiljki i mobitela staviti one koji će ispričati priču, ali također i heroje same. Upravo su ručne lampe i ‘blicevi’ s mobitela ključni alati u preživljavanju izbjeglica prilikom njihovih putovanja te će biti korištena u sklopu projekta.

Prsluci za spašavanje – platno za portrete

Slovenski fotograf je istaknuo kako će svaka izbjeglica, humanitarni djelatnik i lokalni stanovnik, bez obzira na dob i spol, moći dati svoj obol projektu.

‘S obzirom na to da žive u vrlo teškim uvjetima i more ih velike brige ja ću tamo održati i fotoradionicu. Možda im to pomogne da misli na trenutak odvrate od situacije u kojoj se nalaze. Objasnit ću svima fotografska načela, odnos svjetla i sjene, a onda će sudionici uz pomoć svjetiljki i telefona stvarati portrete. Svi će imati priliku iskusiti kako je to biti iza i ispred kamere’.

Tančiču, koji već nekoliko godina živi i radi između Ljubljane i Pekinga, ovo nije prvi projekt 3D portreta. Prije par godina napravio je seriju u toj tehnici nazvanoj Timekeeper i koja je snimljena u kineskoj pokrajini Anhui. Tada se pozabavio lokalnim stanovništvom koje tamo i dalje živi tradicionalno. Osim toga 2014. je, nakon boravka u Sjevernoj Koreji, u zajedničkom projektu s Koryo Studijom nastala i uspješnica 3DPRK, a izložba tog ciklusa u Pyongyangu bila je prva nekog umjetnika sa Zapada u toj zemlji.

Fotografije koje će Tančič snimiti na Samosu biti će tiskane kao razglednice, fotoknjige ili velike fotografije. Oni koji doniraju najveći iznos imat će priliku boraviti dva dana na Samosu te pomoći na licu mjesta, a zanimljiv produkt boravka u Grčkoj bit će i prsluci za spašavanje na kojima će biti printani portreti.

‘Na otocima je ostao veliki broj prsluka za spašavanje koji predstavljaju i ekološku prijetnju. Reciklirajući te pretvarajući ih u ‘platno’ za fotografije oni dobivaju novi život i svrhu,’ istaknuo je Slovenac.

Sve proizvedeno tijekom provedbe projekta biti će prodano u ograničenom broju primjeraka, a 65 posto od ukupne zarade otići će u proračune humanitarnih organizacija. S prikupljanjem sredstava započelo se sinoć u kineskoj prijestolnici, a za tjedan dana, nekoliko dana uoči odlaska u Grčku, Tančič će projekt predstaviti i u Šangaju. (HINA)