EHO, Nekategorizirano

Bono traži “Marshallov plan” za Bliski istok

"Pomoć u 2016. nije milostinja, riječ je o nacionalnoj sigurnosti", rekao je prevodnik grupe U2.
“Pomoć u 2016. nije milostinja, riječ je o nacionalnoj sigurnosti”, rekao je prevodnik grupe U2.

“Pomoć u 2016. nije milostinja, riječ je o nacionalnoj sigurnosti”, rekao je prevodnik grupe U2 i veliki borac protiv siromaštva u svijetu.

“To može biti najbolji bedem od nasilnog ekstremizma”, kazao je Bono pred senatskim pododborom za međunarodnu pomoć.

Republikanski senator Lindsey Graham uz potporu nekolicine zastupnika zatražio je međunarodnu pomoć vrijednu više milijarda dolara za krizu na Bliskom istoku odakle pred ratovima u Siriji i Iraku na zapad bježe milijuni ljudi.

“Ja sam znao biti ‘jastreb’, ali davno sam shvatio da se ovaj rat ne može dobiti ubijanjem terorista”, rekao je Graham.

“Sada imamo priliku kakvu nismo imali desetljećima jer je politička pozornost koja se pridaje ovom pitanju vrlo velika”, kazala je u Senatu zamjenica visokog povjernika UN-a za izbjeglice Kelly Clements.

Demokrati su skloni podržati ideju, ali će Graham imati problema sa svojim republikancima koji su načelno skeptični prema međunarodnim organizacijama poput UN-a i žele bolju kontrolu potrošnje svjetske organizacije.

Saslušanje u Senatu zbilo se nekoliko dana prije nego što će senatski odbor za proračun objaviti novi plan potrošnje koji uključuje rezanje međunarodne pomoći.

Bono, suosnivač međunarodne humanitarne organizacije ONE, lobirao je u Washingtonu i u drugim svjetskim prijestolnicama za mnoge stvari, uključujući financiranje sprečavanja širenja AIDS-a, lobirao je za borbu protiv siromaštva te za otpis dugova.

Marshallov plan naziv je za opsežan američki program pomoći razrušenoj Europi nakon Drugoga svjetskog rata.