Nekategorizirano, Svijet

Ubrzati premještanje migranata iz Italije i Grčke

migranti_crKomisija je objavila tri  izvješća o napretku u migracijskoj politici kojima poziva države članice da ispune i veliku preuzetu političku obvezu te da do kraja ožujka osiguraju osoblje i opremu koji nedostaju Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu.

Iako se na temelju Izjave EU-a i Turske nezakoniti prelasci i godinu dana poslije drže pod kontrolom, i dalje pristiže više osoba nego što ih se vraća. Stoga Komisija poziva Grčku i sve države članice da zadrže tempo provedbe zajedničkog akcijskog plana kako bi se poboljšala situacija na otocima.

Komisija ističe da je trenutačna brzina premještanja izbjeglica i dalje mnogo manja od očekivane i ne ispunjava cilj koji je prihvatilo Europsko vijeće (premještanje barem 3000 osoba mjesečno iz Grčke) niti cilj koji je postavila Komisija (premještanje barem 1500 osoba mjesečno iz Italije).

Dosad je ukupno premješteno 13 546 osoba: 3936 iz Italije i 9610 iz Grčke. Postojećim tempom neće biti moguće premjestiti sve podnositelje zahtjeva koji ispunjavaju uvjete i koji se trenutačno nalaze u Grčkoj i Italiji do rujna 2017. – iako je to potpuno izvedivo.

Zasad su samo dvije države članice (Malta i Finska) na dobrom putu da ispune svoje obveze za Italiju i Grčku, dok neke (Mađarska, Austrija i Poljska) i dalje potpuno odbijaju sudjelovati u programu, a druge sudjeluju samo u ograničenoj mjeri (Češka, Bugarska, Hrvatska i Slovačka).

Italija, Grčka, agencije EU-a i međunarodne organizacije povećale su svoje kapacitete te su spremne u svakom trenutku olakšati postizanje mjesečnih ciljeva, prenosi SEEbiz.