Nekategorizirano, Svijet

160.000 ljudi traži prihvat migranata u Španjolskoj

barcelona_crGradonačelnica drugog po veličini španjolskog grada ljevičarka Ada Colau, pozvala je okupljene da “izađu na ulicu” i sudjeluju u povorci pod nazivom “Želimo prihvatiti” (“volem acollir” na katalonskom).

Oko 17.00 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu Via Laietana – ulica koja iz stare gradske jezgre vodi u luku – bila je preplavljena prosvjednicima, prenosi SEEbiz. Mnogi sudionici su na sebi imali transparent “nema više isprika, prihvatimo ih odmah”. Povorku je organizirala platforma “Naša kuća je vaša kuća” (“Casa nostra casa vostra”, na katalonskom).

Sukladno obvezama prema EU-u, Španjolska od 2015. mora prihvatiti oko 16.000 kandidata za azil koje su već primile druge zemlje. No dosad ih je stiglo samo 1100.

Prosvjed se simbolično završio na obali Sredozemnog mora gdje je u 2016. život izgubilo više od 5000 migranata.

U srijedu je predsjednica pokrajinske skupštine Barcelone Merce Conesa nazvala “sramotom” što je Španjolska primila tek tisuću migranata. U društvu s gradonačelnicima katalonskih gradova zatražila je da Europska komisija “počne oštro kažnjavati” zemlje koje ne izvršavaju svoje obveze u vezi s time.

Barcelona je još u kolovozu 2015. objavila plan za prihvati migrante iz Sirije, Iraka, Afganistana i Eritreje.