Nekategorizirano, Svijet

Trinaest poginulih u napadu u Barceloni, jedan od napadača uhićen

barca_crZasad je nepoznato koliko je napadača sudjelovalo u incidentu u kojem je, prema dužnosniku katalonske vlade, poginulo 13 i ranjeno 50 ljudi.

Policija je ranije izvijestla o jednoj smrtno stradaloj i 32 ranjene osobe, ali je Joaquim Forn iz ministarstva unutarnjih poslova potvrdio ranije medijske izvještaje o 13 mrtvih, prenosi SEEbiz.

Novine La Vanguardia prenijele su da su jednog od potencijalnih napadača policajci ubili u predgrađu Barcelone. Policija je na Twitteru opovrgnula navode da su se dvojica naoružanih muškaraca zabarikadirala u kafiću.

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za teroristički napad u Barceloni. To je objavljeno kroz novinsku agenciju blisku džihadističkoj organizaciji – Amak.

Policija ga tretira kao organizirani teroristički čin koji podsjeća na napade diljem Europe od srpnja prošle godine. Španjolski mediji prenose da je uhićen mladić Driss Oukabir, porijeklom sa sjevera Afrike koji je unajmio kombi u mjestu Santa Perpetua de la Mogoda.

Prema policijskim izvorima, napadači su unajmili dva bijela kombija od kojih je jedan poslužio za napad a drugi za bijeg. Ulice u središtu grada su zatvorene i prepune policije koja traga za počiniteljima, a gradom jure vozila hitne pomoći.

Službe za izvanredna stanja pozvale su ljude da ne idu na Placu Catalunyu, jedan od glavnih gradskih trgova na aveniji Las Ramblas. Zatražile su i da se zatvore sve stanice podzemne željeznice oko tog dijela glavnog grada Katalonije prepunog trgovina, kafića i restorana.

Svjedoci napada govore kako se bijeli kombi pojavio niotkuda i rušio prolaznike, dok su drugi tražili bilo kakav zaklon.