Nekategorizirano, Svijet

Baskijska organizacija ETA traži oprost za zlo koje je nanijela

Foto: EPA/JAVIER ETXEZARRETA
Foto: EPA/JAVIER ETXEZARRETA

Baskijska ilegalna organizacija ETA priznala je “zlo” koje je nanijela tijekom oružane borbe za nezavisnost Baskije i zatražila oprost od žrtava, u priopćenju koje je u petak objavio baskijski dnevnik Gara.

ETA tvrdi, međutim, da nije jedina odgovorna za patnje u španjolskoj Baskiji. “Patnja je postojala prije rođenja ETA-e i nastavila se nakon što je ETA prekinula oružanu borbu”, piše u tekstu koje objavljuje GARA, njezin uobičajeni kanal za komunikaciju.

“Prouzročili smo puno boli i nepopravljive štete. Želimo izraziti naše poštovanje spram mrtvih, ranjenih i žrtava djelovanja ETA-e. Iskreno žalimo”, piše u priopćenju objavljenom uoči najavljena raspuštanja skupine koja je usmrtila više od 800 osoba u nekoliko desetljeća borbe protiv španjolske države.

ETA posebno traži “oprost” od civila.

“Primorani na svaki tip oružane borbe, znamo da je naše djelovanje naštetilo građanima i građankama bez ikakve odgovornosti. Uzrokovali smo veliku štetu koja se ne da popraviti. Tražimo oprost od tih osoba i njihovih obitelji”.

Ilegalna organizacija utemeljena pod diktaturom Francisca Franca, odustala je 2011. od oružane borbe. Trebala bi službeno proglasiti raspuštanje 5. ili 6. svibnja u francuskoj Baskiji, po više izvora.