Inicijative, Nekategorizirano, Stajališta

Španjolska otvara prvi LGTB umirovljenički dom koji će se financirati javnim novcem

lgbt-pride-march– Regionalna vlada Madrida dala je zeleno svjetlo za otvaranje doma za umirovljenike namijenjenog LGTB osobama koji bi se financirao javnim novcem.

Zgrada u četvrti Villaverde, na jugu grada, krajem godine trebala bi postati centar sa 66 stalnih stanovnika, a imat će kapacitet za dodatnih 30 osoba tijekom jednodnevnih posjeta.

Federico Armenteros, danas sedamdesetogodišnjak, desetljećima se zalagao za otvaranje takvog specijaliziranog doma za LGTB osobe (eng. Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender people).

To je pokušavao učiniti preko ‘Fondacije 26. prosinca’, udruge čiji je predsjednik i koja je ime dobila po datumu iz 1979. godine. Na taj dan poništen je zakon prema kojemu su homoseksualne osobe mogle biti zatvarane tijekom diktature generala Francisca Franca, na vlasti u Španjolskoj od 1939. do 1975. godine.

Armenteros je započeo ovaj projekt potaknut osobnim iskustvom iz umirovljeničkog doma iz kojeg su ga izopćili ostali stanovnici jer je bio gay.

“Okrenuli su se protiv mene i vrijeđali me”, rekao je u jednom intervjuu 2011. godine kada je otpočeo kampanju za osnivanje specijaliziranog doma.

“Nazivaju me nastranim zbog čega se užasno osjećam. Moja soba ima dva kreveta no nitko sa mnom ne želi dijeliti sobu. Osamljen sam a to je loše“, dodao je tada. Napomenuo je kako “mora biti što nevidljiviji kako ga ne bi primijetili te provoditi što više vremena izvan doma”.

Osam godina kasnije njegov projekt bi mogao zaživjeti.

Zgradu će za tu namjenu dati regionalna vlada Madrida, gdje je na vlasti Narodna stranka desnog centra, a udruga bi se trebala pobrinuti za njeno preuređenje. Armenteros procjenjuje da će im trebati oko milijun eura što namjeravaju prikupiti kreditom, donacijama kompanija te aktivnostima koje priprema udruga.

Udruga će zatim upravljati domom, a nada se i potpisivanju ugovora s regionalnom vladom Madrida, kao i lokalnom gradskom kojom upravlja lijeva koalicija Ahora Madrid (Sada Madrid). Od njih će zatražiti financijsku potporu za osobe koje neće samostalno moći plaćati boravak u domu.

Armenteros napominje kako će to biti prvi takav dom u Španjolskoj te prvi u svijetu koji će biti financiran javnim novcem. Prema njegovoj želji otvaranje je najavljeno za 26. prosinca, gotovo 40 godina od poništenja spomenutog zakona.

“Danas ima osamdesetogodišnjaka koji nikada nisu iskusili slobodu LGTB pokreta jer 2005. godine nije postojao. Potrebno je nešto učiniti kako bi te osobe proživjele svoje posljednje trenutke što dostojanstvenije”, rekao je Armenteros za španjolsku novinsku agenciju EFE.

Homoseksualni brakovi su u Španjolskoj ozakonjeni 2005. dok je na vlasti bila Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE). Time je Španjolska postala jedna od prvih europskih zemalja u kojoj su takvi takvi brakovi ozakonjeni. Zemlja se od tada konstantno nalazi visoko na ljestvici država koja štite prava LGBT osoba te je po tom pitanju jedna od najliberalnijih u Europi.