EHO, Nekategorizirano

Inicijativa Dobrodošli: Hrvatske institucije nedovoljno pripremljene za dobrodošlicu izbjeglicama

Izvor i foto HINA
Izvor i foto HINA

Povodom obilježavanja treće godine članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i gostovanjem povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Europske komisije Dimitrisa Avramopoulosa, Inicijativa Dobrodošli osudila je u petak postupanja EU prema osobama u potrebi za zaštitom i sigurnošću, te izrazila zabrinutost zbog nedovoljne razine pripremljenosti hrvatskih institucija za dobrodošlicu izbjeglica.

“I samim proračunom Hrvatske, ali i EU jači se naglasak stavlja na nadzor i obranu, umjesto na integraciju. Istovremeno, ograda koja je jučer postavljana na graničnom prelazu sa Srbijom nije slika kojom ćemo ljudima pokazati otvorenost, solidarnost i humanost”, poručila je Inicijativa u priopćenju.

Prve osobe, porijeklom iz Eritreje i Sirije, koje će biti premještene iz Italije sukladno Europskom planu za upravljanjem migracijama, stižu danas u Hrvatsku. To je prvi dolazak izbjeglica prema sustavu kvota dogovorenih prošle godine, a na koji se, podsjećaju, Hrvatska obvezala i prema kojem do kraja 2017. treba sveukupno primiti 1617 izbjeglica.

“Dolazak prvih osoba kroz sustav premještanja odvija se u periodu političke krize u Hrvatskoj, za vrijeme trajanja tehničke Vlade. U takvoj situaciji ne možemo očekivati donošenje Akcijskog plana za integraciju, Operativnog plana za preseljenje i premještanje niti Protokola o postupanju u integraciji jer smatramo da se ti strateški važni dokumenti moraju donijeti kroz kvalitetan proces koji će osim konzultacija s institucijama uključiti i konzultiranje s javnošću”, ističe Inicijativa.

No, nastala situacija, poručuju, ne smije imati posljedice za prihvat ovih osoba, niti bilo kojih drugih koje će u sljedećim mjesecima stizati u Hrvatsku. Inicijativa Dobrodošli! očekuje kvalitetno i profesionalno postupanje institucija te kreiranje Privremenog plana dok se gore navedeni dokumenti ne donesu. “Hrvatska mora iskazati dobrodošlicu ovim ljudima te sustavno raditi na integraciji što je posljednjih 10 godina odbijala te prepuštala volonterima i organizacijama civilnog društva”, navode.

Prvi dolazak izbjeglica u Hrvatsku organiziran je iz Italije u Split, odakle će u pratnji prevoditelja i policijskih službenika doći u Zagreb, u Prihvatilište za tražitelje azila Porin. Dolaskom u Prihvatilište bit će uvedeni u redoviti postupak traženja međunarodne zaštite, smješteni u Prihvatilište te uključeni u psihosocijalne aktivnosti koje se u Prihvatilištu provode. Premještanje (relocation) je dio zajedničkog sustava azila EU koji uključuje premještanje tražitelja međunarodne zaštite iz jedne zemlje članice EU u drugu zemlju članicu EU, čime druga zemlja članica postaje odgovorna za provedbu postupka traženja međunarodne zaštite.

Povodom dolaska povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Europske komisije Dimitrisa Avramopoulosa Inicijativa Dobrodošli! izražava duboko neslaganje s EU-Turska sporazumom te još jednom “p(r)oziva” EU da promijeni trenutni pristup prema osobama u potrazi za međunarodnom zaštitom, sigurnošću i dostojanstvenim životom.

“Eksternalizacija sustava azila u zemlje iz kojih ljudi bježe te bacanje izbjeglica u ruke krijumčara je pristup koji je kontradiktoran temeljnim ljudskim vrijednostima, kao i postavkama EU. Trenutnim postupanjima i politikama izbjeglicama je pruženo sve osim jamstva mira, temeljnih sloboda, solidarnosti, sigurnosti, poštivanja ljudskog dostojanstva i nediskriminacije. Probudi se Europo i potraži vlastito dostojanstvo koje si putem izgubila”, poručuju iz Inicijative.