Hrvatska, Nekategorizirano

Udruge najavile pritužbu zbog nasilnog postupanje policajaca prema izbjeglicama

Foto: Inicijativa Dobrodošli
Foto: Inicijativa Dobrodošli

Centar za mirovne studije i inicijativa Are You Syrious? najavili su da će Ministarstvu unutarnjih poslova, ali i pučkoj pravobraniteljici i međunarodnim tijelima za zaštitu ljudskih prava poslati pritužbu na nasilno postupanje policajaca prema izbjeglicama.

“Prikupljeni su iskazi izbjeglica koje su bili žrtve navedenog tretmana”, izvijestili su iz tih udruga koje su navele da su njihovi aktivisti svjedočili postojanju povreda za koje izbjeglice tvrde da su nastale kao posljedica nasilnog odnošenja od strane policajaca.

Lea Horvat iz Inicijative Dobrodošli u telefonskom razgovoru za Hinu rekla je da su im izbjeglice opisale procedure protjerivanja: od uzimanja mobitela i novaca do fizičkog i verbalnog nasilja, ali i navele mjesta gdje su uhićene i ilegalno protjerane iz zemlje.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ranije je opovrgnuo optužbe protiv policije te rekao da izbjeglice imaju pravo na pristup međunarodnoj zaštiti.

Iz udruga pak ističu da Zakon o privremenoj i međunarodnoj zaštiti nalaže da, bez obzira je li osoba u zemlju ušla zakonito ili nezakonito, ima pravo na pristup međunarodnoj zaštiti, no, kako upozoravaju, mnogim izbjeglicama s kojima su razgovarali takva zaštita nije bila omogućena, dok je postupanje prema njima bilo popraćeno nasiljem i ilegalnim protjerivanjem na prostor Srbije.

“Važno je i potrebno da se istraže tvrdnje iznesene u izvještaju o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica iz Hrvatske na koje upozoravamo zadnjih godinu dana”, kazala je Horvat.

Udruge smatraju da treba izbjegavati “pretpostavke i konstrukcije” prema kojima te osobe planirano izbjegavaju zatražiti azil u Hrvatskoj te da je nužno utvrditi činjenice omogućavanjem pristupa postupku odobravanja međunarodne zaštite.

Pozivaju se i na izvještaje međuvladinih organizacija, poput UNHCR-ovih izvještaja o Srbiji iz studenog i prosinca 2016., te na priopćenje iz siječnja 2017., a podsjećaju i na izjave predstavnika organizacija koje izravno rade s izbjeglicama: Isusovačke službe za izbjeglice, udruge Are You Syrious?, Inicijative Dobrodošli! te na izvještaj Human Rights Watch iz siječnja 2017. (Hina)