Hrvatska, Nekategorizirano

Više od stotinu migranata vraćeno iz Hrvatske u Srbiju

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

U posljednjih šest mjeseci više od stotinu migranata nasilno je vraćeno iz Hrvatske u Srbiju, a migrantima i izbjeglicama sustavno se krše ljudska prava, tvrde u petak nevladine udruge iz Beograda i Zagreba za TV B92.

“Gotovo u svakom izvješću oni su prijavljivali da ih je hrvatska policija tukla, maltretirala, da su im oduzimali sve što su imali i, naravno, da im prava i obveze nisu bili objašnjeni na jeziku koji razumiju”, rekao je za B92 Vladimir Sjekloća iz beogradskog Centra za kriznu politiku i reagiranje, a slične informacije imaju i u Inicijativi “Dobro došli”.

“Govore o naguravanju, udaranju nogama u različite dijelove tijela, lupanje šakama po licu. Udaranje pendrecima po abdomenu, bedrima i drugim dijelovima tijela, te govore i o razodijevanju”, prenio je B92 navode Emine Božinković iz zagrebačke Inicijative “Dobro došli”.

“Ako je to Europska unija, ne želim dalje od Srbije”, kazao je 17-ogodišnji Naim iz Afganistana za B92, objašnjavajući kako je preko Hrvatske pokušao stići do Austrije, ali je vraćen u Srbiju. Ustvrdio je da su ga hrvatski policajci udarali i pokazuje flastere na licu. “Tukli su nas. Policajci su zavrtali ruke i lomili nam prste. Vidite šta su mi uradili pendrekom”, kaže ovaj migrant iz Afganistana.

Žalbe migranata, koji tvrde da im je u Hrvatskoj uskraćeno pravo na traženje azila, temeljem svojih saznanja potvrđuju u nevladinim udrugama iz Beograda i iz Zagreba.

“Imali smo 114 prijavljenih, takozvanih push-backova iz Hrvatske. To je, naravno, sve nelegalno vraćanje u Srbiju”, kaže za B92 Vladimir Sjekloća iz beogradskog Centra za kriznu politiku i reagiranje, ali nema odgovor kako državni organi Srbije reagiraju na to da se migrante na silu vraća u Srbiju.

Optužbe za sustavno kršenje ljudskih prava

B92 prenosi izjavu iz zagrebačke nevladine udruge “Are You Syrious” za RTL. “Ovo nisu izolirani incidenti, ovo je sustavno kršenje ljudskih prava. Kršenje međunarodnih zakona koji se provode u Republici Hrvatskoj, nažalost, više od godinu dana, barem mi tako imamo izvješća i svjedočanstva”, rekla je Magda Sindičić iz udruge “Are You Syrious”.

Ilustrirajući na koji način su sve migranti spremni prijeći granicu, B92 navodi primjer da je policija iz Apatina, u Vojvodini, otkrila skupinu od 25 državljana Afganistana koji su htjeli pješice preko zaleđenog Dunava da bi se dokopali Hrvatske i teritorija EU.

U prihvatnim centrima u Srbiji imao ukupno oko 6.000 postelja, ali su procjene da još oko 1.000 do 1.200 migranata izvan sustava koji im osigurava smještaj i ishranu. Nekoliko stotina migranata trenutačno boravi u napuštenim skladištima u blizini autobusnog kolodvora.

Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje izvanrednim situacijama Hristos Stilijanidis najavio je prošlog tjedna u Beogradu da će Srbija će od EU dobiti dodatnih četiri milijuna eura za pomoć migrantima i izbjeglicama i pohvalio srbijansku vladu za dosadašnje upravljanje migrantskom krizom. Pomoć EU bit će namijenjena za ishranu izbjeglica i migranata u prihvatnim centrima diljem Srbije i poboljšanje uvjeta smještaja.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u utorak je uputio javni poziv nevladinim udrugama da policiji donesu dokaze o navodnom maltretiranju migranata, kako bi zajednički riješili taj problem ako postoji, budući da policija ne raspolaže tim dokazima. Prethodno su inicijativa Dobrodošli i udruga Are You Syrious pozvale hrvatsku policiju da hitno prekine nasilno i nezakonito vraćanje izbjeglica s teritorija Hrvatske.

Upitan za teške optužbe migranata, na račun hrvatske policije, u kojima se spominju teška ozljeđivanja, krađe i primanje mita, Orepić je u Dnevniku Nove tv izjavio da te optužbe nisu istinite. Dodao je kako nema saznanja da je hrvatska policija zaprimila dosad bilo kakve prijave o policijskom maltretiranju migranata. Istaknuo je pritom da dio migranata ilegalno prelazi hrvatsku granicu i izbjegava zahtjev za azilom u Hrvatskoj jer bi Hrvatska tada bila prva zemlja EU, u koju bi ih se kasnije vraćalo iz nekih drugih europskih zemalja u koje žele otići.

Govoreći o situaciji na hrvatskoj granici prema Srbiji, istaknuo je da je često riječ o ilegalnim prelascima te da je zadaća hrvatske policije spriječiti ih, što, kako tvrdi, unosi nervozu raznim krijumčarima. (Hina)