Hrvatska, Nekategorizirano

Uhvaćena dvojica napadača na zagrebačke azilante

P-H20161125000730Zagrebačka policija uhvatila je dvojicu muškaraca koje tereti da su na rano ujutro na Staru godinu napali i lakše ozlijedili dvojicu azilanata, što je bio jedan od razloga za prosvjed azilanata ispred centra za njihov smještaj u Dugavama, 2. siječnja.

Muškarce u dobi od 34 i 30 godina policija sumnjiči za nasilničko ponašanje nad 34-godišnjem libijskim i 30-godišnjim sirijskim državljaninom, objavila je zagrebačka policija.

Napadači su se prema sumnjama policije 31. prosinca oko 4,40 sati na autobusnom stajalištu kod Glavnog kolodvora sukobili, najprije verbalno, a potom i fizički s libijskim i sirijskim državljaninom. Nešto kasnije sreli su ih na autobusnom stajalištu u Novom Zagrebu gdje su ih ponovo napali i pritom ih lakše ozlijedili.

Skupina azilanata prosvjedovala je u ponedjeljak, 2. siječnja ispred zagrebačkog Centra za tražitelje azila “Porin” jer policija navodno nije reagirala na nekoliko slučajeva napada na azilante. Prosvjedinici su tvrdili da policija ne reagira na prijavljene slučajeve kako bi trebala te da se osjećaju nesigurno. Na te tvrdnje azilanata, MUP je istog dana izvijestio da poduzima sve mjere radi pronalaska napadača i da im je sigurnost azilanata itekako važna.

Zagrebački policajci su prema tadašnjim podacima MUP-a u proteklom razdoblju zaprimili manji broj prijava tražitelja azila, odnosno osoba koje borave u Porinu. Policija je tvrdila da je riječ o tri događaja – jedno međusobnom ozljeđivanju i dva napada.

Centar za mirovne studije ustvrdio je, pak, da su nedavni napadi na azilante rasno motivirani zločini iz mržnje te je pozvao institucije da ih kao takve prepoznaju i procesuiraju. Emina Bužinkić Iz Centra pozvala je također nadležne da pokrenu senzibilizacijske kampanje koje bi informirale građane da tražitelji azila, izbjeglice koje žive u Hrvatskoj, nisu kriminalci i da im se ne pripisuju etikete terorizma. (Hina)