Nekategorizirano, Svijet

Zločini iz mržnje porasli u Britaniji nakon referenduma, kaže policija

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Broj zločina iz mržnje o kojima je izvijestila britanska policija online, uključujući i neke napade, povećao se za više od 500 posto u tjednu nakon što je Britanija glasovala za izlazak iz Europske unije, rekla je u četvrtak visoka policijska dužnosnica.

Broj zločina iz mržnje koji su prijavljeni policiji preko njezina internetskog portala, što je jedan od nekoliko načina na koji se to može učiniti, je bio 331 nakon glasovanja u usporedbi s tjednim prosjekom od 63, rekla je Sara Thornton, predsjednica nacionalnog vijeća šefova policije.

Povećanje potvrđuje povremena svjedočanstva zlostavljanja muslimana i istočnih Europljana nakon referenduma na kojem je zabrinutost imigracijom potaknula mnoge da glasuju za izlazak iz 28-članog EU-a.

“Migranti izvješćuju o verbalnom zlostavljanju, negativnim komentarima na društvenim mrežama uključujući ksenofobne izraze, protuimigrantske letke i, u veoma ograničenom broju, fizičke napade”, rekla je Thornton.

Kritičari optužuju neke u kampanji za izlazak da su poticali ksenofobiju i rasizam kao dio poruke da će izlazak iz EU-a omogućiti Britaniji da zaustavi nekontroliranu imigraciju koju mnogi Britanci krive za ugrožavanje radnih mjesta i socijalne skrbi.