Hrvatska, Nekategorizirano

Prosvjed protiv nasilja i mržnje: Politička elita stvorila je atmosferu ‘lova na vještice’

P-H20170213034578Više od tisuću ljudi okupilo se u ponedjeljak navečer u Zagrebu na prosvjedu protiv nasilja i mržnje s kojeg su aktivisti za ljudska prava poručili da je napad suzavcem u noćnom klubu Super Super samo jedan simptom društva u kojem je politička elita stvorila atmosferu otvorenog ‘lova na vještice’.

Zagreb Pride pozvao je građane na prosvjed nakon napada suzavcem u noći sa subote na nedjelju u klubu u kojem se održavala tematska LGBT zabava.

Predstavnica Centra za mirovne studije Sandra Benčić sa skupa je poručila političarima da se njihova politika čita iz djela te ustvrdila da je ono što govore zapravo nastavak politike bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i politika hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u transformaciji Hrvatske u neliberalnu demokraciju.

Benčić je rekla kako je potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, zadužen za ljudska prava, otišao na Tradfest na kojem je jasno dao do znanja da postoje zakoni koji nisu uvijek u skladu s prirodnim zakonima, da je to izazov kršćanina, ali da ne treba provoditi revoluciju, nego polako i sustavno mijenjati društvo.

Upravo je to, smatra, osnovna razlika između prošle i ove vlade koja je suptilnija u modusima transformacije ustavnog poretka, temeljenog na ljudskim pravima, u sustav neliberalne demokracije.

Benčić je također ocijenila da je za Stierovog savjetnika za ljudska prava “cinično” imenovan Ladislav Ilčić koji je, kako je rekla, poznat po izjavama da je homoseksualnost zlo i izopačenost.

“Poručujemo da nam ovdje nije dobro dok god vlast daje pogonsko gorivo nasilnicima”, rekla je, ali i poručila da će, unatoč savjetima da mogu otići, oni ostati i dalje se boriti da bi svima bilo bolje.

Jednosatni prosvjed na Trgu žrtava fašizma s istaknutim zastavama u duginim bojama osiguravale su policijske snage i sve je prošlo bez incidenta.

Na prosvjedu se prema procjenama novinara okupilo više od tisuću ljudi, dok se prema policijskim podacima na prosvjedu okupilo 400-tinjak ljudi.

S prosvjednicima i Davor Bernardić

Prosvjednicima se pridružio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je izjavio novinarima da je “sigurnosna situacija u Europi i u Hrvatskoj takva da se za slobode treba boriti svaki dan”.

“Borba za slobode je borba protiv terorizma, a ovo što se desilo jučer je teroristički čin protiv drugih i drugačijih. Ovo je borba protiv terorizma. Niste sami”, poručio je Bernardić.

Ova Vlada, ustvrdio je, ugrožava slobodu, ne poštuje institucije, tolerira plagiranje i ne nastavlja kurikularnu reformu, koja je važan temelj daljnje slobode.

Napad na noćni klub u kojem se u noći sa subote na nedjelju održavala tematska LGBT zabava osudile su brojne javne osobe, među njima i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je u ponedjeljak osudila svaki oblik nasilja i nesnošljivosti, te sukladno tome osudila premlaćivanje 18-godišnjeg azilanta u Karlovcu, huliganski napad koji se dogodio nakon košarkaške utakmice između Cedevite i Partizana u Zagrebu, te vandalski čin bacanja suzavca u noćni klub.