Nekategorizirano, Svijet

Italija uspostavila afrički fond radi ograničavanja migracije

italija_crItalija je objavila uspostavu tzv. afričkog fonda kojim će sprečavati potencijalne migrante da napuštaju domovinu, a krijumčare ljudima da ih iskorištavaju.

Program vrijedan 200 milijuna eura odnosi se na Libiju, Niger i Tunis koji su, kako kaže Italija, glavne tranzitne zemlje za migrante i tražitelje azila koji nastoje dospjeti do Europe.

– Cilj: zaustaviti odlaske i iskorijeniti krijumčarenje ljudima, poručuje preko Twittera ministarstvo vanjskih poslova.

Italija će osigurati opremu i tehnologiju te obučiti lokalne sigurnosne snage na temelju zahtjeva državnih vlasti. Program je u cijelosti talijanska operacija, reklo je ministarstvo, prenosi SEEbiz.

– Ne smijemo graditi zidove u Sredozemlju, nego jačati veze solidarnosti i sigurnosti, rekao je na konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Angelino Alfano.

– Italija spašava ljudske živote i stavlja novac na stol. Italija je lojalna i zahtijeva takvu lojalnost od svojih partnera. Sprečavanje migranata da napuštaju svoje zemlje bit će i udarac krijumčarima čiji su oni plijen, rekao je Alfano.

Italija je na udarnom mjestu migrantske krize jer su njezini najjužniji otoci često prvo mjesto na koje stižu ljudi koji bježe iz Afrike i Bliskog istoka. Ministarstvo nije preciziralo kako će dugo trajati financiranje, no navelo je da bi se u budućnosti moglo proširiti na više zemalja u Africi.