Nekategorizirano, Svijet

Amnesty International pozvao europske države da ne deportiraju Afganistance

migrantiOrganizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je u četvrtak europske države da prestanu vraćati afganistanske izbjeglice, koji ne mogu dobiti azil u tim zemljama, natrag u Afganistan, ocijenivši kako će politika deportacije u tu nesigurnu zemlju nanijeti ozbiljnu štetu onima koji su pogođeni, prenosi Hina.

Poziv dolazi nakon porasta nasilja u Afganistanu tijekom posljednjih godina od kako su Talibani zavladali diljem zemlje, gdje su gradovi, uključujući glavni grad Kabul, pogođeni valom samoubilačkih napada.

“Amnesty International poziva sve europske zemlje na provedbu moratorija o povratku u Afganistan sve dok se ne steknu uvjeti za siguran i dostojanstven povratak”, navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak. Ističu i kako afganistanska vlada ne bi trebala surađivati ​​u povratku ljudi, unatoč svojoj ovisnosti o stranoj pomoći.

Izvješće je uslijedilo nakon velikog porasta broja Afganistanaca koji su se vratili iz Europe, bilo zbog prisilne deportacije ili tzv. potpomognutog dobrovoljnog povratka. Broj povrataka je gotovo utrostručen, sa 3.290 u 2015. na 9.460 tijekom 2016. godine.

“U svojoj odlučnosti da povećaju broj deportacija, europske vlade provode politiku koja je nepromišljena i nezakonita”, izjavila je Anna Shea, istražiteljica Amnesty Internationala o izbjeglicama i migrantskim pravima. Kazala je kako su vlade “namjerno slijepe” na nasilje koje je rekordno visoko.

Prema podacima Eurostata, Afganistanci su bili među glavnim skupinama tražitelja azila u Europi, odmah iza Sirijaca, s 108.455 tražitelja azila koji su prvi put registrirani u Europskoj uniji u razdoblju od 12 mjeseci, do kraja lipnja ove godine

Međutim, broj tražitelja azila pao je u proteklih godinu dana, za 24 posto između prvog i drugog tromjesečja te za 83 posto u drugom tromjesečja 2017. u odnosu na isto razdoblje 2016..

Europske vlade, suočene s glasačima ljutima na stotine tisuća dolazaka s Bliskog istoka, Afrike te južne i središnje Azije, popustile su pred za zahtjevima da pošalju odbijene tražitelje azila natrag u svoje matične zemlje.

Politika se pokazala osobito kontroverznom u odnosu na Afganistan, za koji mnoge europske vlade smatraju kako je, unatoč široko rasprostranjenom nasilju, sigurnost dovoljna da bi bio moguć povratak u neke dijelove zemlje.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u prvoj polovici godine najmanje 1.662 civila su poginula a 3.581 je ranjen, pri čemu je gotovo 20 posto civila poginulo u glavnom gradu Kabulu.

“Afganistan je duboko nesiguran, a posljednjih godina postao je još više, no europske zemlje vraćaju sve veći broj ljudi, iako nasilje u zemlji eskalira”, navodi se u izvješću Amnesty International.