Nekategorizirano, Svijet

Afganistanu susjedne države strahuju od novog izbjegličkog vala

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani u četvrtak se u Uzbekistanu sastaje s regionalnim čelnicima, dok talibani preuzimaju sve veću kontrolu nad njegovom državom, zbog čega rastu strahovi od nove izbjegličke krize.

Nekoliko milijuna Afganistanaca izbjeglo je unutar svoje države u desetljećima sukoba koji traju u toj zemlji, njih 270 tisuća od siječnja, u vrijeme dok se američke snage povlače.

Talibani tvrde da već kontroliraju većinu zemlje te da ne planiraju odustati od daljnje ofenzive, pa susjedne države strahuju od pogoršanja situacije i novog izbjegličkog vala.

„Susret u Taškentu bit će usredotočen na budućnost Afganistana i uključivat će intenzivnu diplomaciju“, rekao je jedan diplomat upoznat s programom dvodnevnog skupa.

Većina Afganistanaca je tijekom desetljeća sukoba izbjegla u susjedni Pakistan i Iran.

U Pakistanu je trenutno 1,4 milijuna afganistanskih izbjeglica, a u Iranu gotovo milijun, pokazuju podaci UNHCR-a. Procjenjuje se da su stvarne brojke puno više.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Šah Mahmud Kureši je tijekom posjeta Dušanbeu, prijestolnici Tadžikistana, u utorak rekao da njegova država ima ograničene resurse i ne može primiti još izbjeglica.

„Mi si ne možemo priuštiti primiti još izbjeglica ako se situacija u Afganistanu ponovno pogorša“, upozorio je.

Tadžikistan je prošli tjedan objavio da je primio više od tisuću civila koji su bježali od nasilja sa sjevera Afganistana.

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rakmon je početkom prošlog tjedna pak kazao da je naredio mobilizaciju 20 tisuća vojnika kako bi čuvali granicu s Afganistanom.

Rakmon je u tu svrhu zatražio i pomoć ruskog predsjednika Vladimira Putina jer je Rusija prisutna s velikim brojem vojnika u Tadžikistanu.

Usprkos upozorenju Kurešija da Pakistan ne može primiti još izbjeglica, tamošnji dužnosnici u graničnim područjima već su počeli određivati lokacije za izbjegličke kampove.

Pakistan je prošli tjedan zatvorio svoja dva glavna granična prijelaza s Afganistanom nakon što su zastupnici poručili vojsci da bi u narednim mjesecima moglo stići više od 700 tisuća izbjeglica.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da humanitarnu pomoć u Afganistanu treba oko 18,4 milijuna ljudi. (Hina)