Nekategorizirano, Svijet

Kampanja u borbi za vlastito ime i identitet

afganistan_crIzreći ime žene u javnosti u Afganistanu je kao počiniti jednu od najvećih sramota. U Afganistanu postoji jedinstvena tradicija, nevezana uz Islam, koja nalaže da se žene i djevojke moraju nazivati prema imenu najstarijeg muškarca u svojoj obitelji. Želite li izgovoriti ženino ime morat ćete reći ’njegova majka’, ’kćer ili žena od tog i tog muškarca’ i tako u nedogled, prenosi Vox Feminae.

Smatra se sramotnim izgovoriti ženino ime u javnosti. Često i tjednima nakon rođenja, djevojčice ne dobiju svoje ime. Na pozivnicama za vjenčanje, priopćenju o sahrani, pa i čak i u svakodnevnoj konverzaciji žene nisu referirane svojim imenom. Na pozivnicama za vjenčanje žene su referirane samo kao ‘Gospođe’, a na nadgrobnoj ploči pamćene su kao majke ili žene nekog muškarca. Ponekad djeca ni ne znaju ime svoje majke, jer je ono okruženo sramotom, a ako ga znaju, neće ga razotkriti drugima, jer će ga u društvu koristiti kako bi ih nazivali pogrdnim imenima.

Takva praksa potječe iz mentaliteta u kojem žene ne postoje kao individualne osobe, već se na njih gleda kao na vlasništvo i ponos muškarca. Taj ponos bit će osramoćen i degradiran ako je žena znana po svojem imenu, a u slučaju da se ženino ime sazna, ono će biti korišteno samo tijekom sukoba i konflikata kao uvreda, neprikladan komentar i pogrdna implikacija vezana za seksualno nasilje nad ženama u obitelji.

Na Majčin dan, 2015. godine,organizacija Žene UN-a započela je kampanju na Twitteru, pozivajući da ženski identiteti budu cijenjeni i priznati u Afganistanu. U svrhu kampanje snimljen je video u kojemu su muškarci na ulici upitani za imena svojih majki. Svaka osoba bila je šokirana kada je upitana za ime svoje majke.

Početkom mjeseca grupa mladih žena na Facebook stranici Afghanistan’s Women of Prominence pokrenula je kampanju #WhereIsMyName s ciljem da ženama povrati njihov identitet i pokrene borbu protiv dugotrajnih tabua.