EHO, Nekategorizirano

Hrvatske udruge pridužile se globalnoj akciji podrške i solidarnosti sa ženama iz Afganistana

Ženska mreža Hrvatske pridružila se globalnoj akciji podrške i solidarnosti sa ženama iz Afganistana, a u sklopu akcije nekoliko članica udruga SOS Rijeka i PaRiter u subotu je na riječkom Korzu poručilo da neće odustati od zaštite i poštivanja ljudskih prava žena u Afganistanu, prenosi Hina.

Lorena Zec iz udruge SOS Rijeka kazala je da su se u Rijeci u akciju uključile udruge SOS Rijeka i PaRiter. Dodala je kako žele da problemi s kojima se susreću žene u Afganistanu budu vidljivi u javnosti te da žele iskazati solidarnost s njima.

“Mi se kao žene u Hrvatskoj osjećamo dosta bespomoćno u vezi s time što možemo učiniti za žene u Afganistanu, ali možemo stalno dizati glas i tražiti od vladajućih u Hrvatskoj, Europskoj uniji te u Ujedinjenim narodima da ne dozvole da žene u Afganistanu ponovno postanu žrtve sustava,” rekla je.

Najavljujući akciju iz Ženske mreže Hrvatske su naveli kako žene u Afganistanu svakodnevno riskiraju vlastite živote izravno se suprotstavljajući talibanskom režimu i tražeći poštivanje i zaštitu svojih ljudskih prava.

Traže “da Hrvatska ne prizna talibansku vladu koja je na silu preuzela vlast i krši ljudska prava priznata od civiliziranih naroda.”

Od Hrvatske, Europske unije i Ujedinjenih naroda traže da ne podrže talibanski režim te da poduzmu sve kako bi se pružila podrška otporu žena u Afganistanu.

Posebno su “pozvale vlade da ne provode i ne opravdavaju politiku militarizma, vjerskog fundamentalizma, fašizma i da prestanu manipulirati ženskim pravima.”

Od Hrvatske, Europske unije i međunarodne zajednice zahtijevaju da osiguraju prihvat izbjeglica i svih koji žele napustiti Afganistan i svakodnevni teror u kojem žive, uz osiguranje humanitarne pomoći.

Iz Ženske mreže Hrvatske su najavili da će u subotu u podne, u deset hrvatskih gradova i općina – Vukovaru, Osijeku, Virovitici, Lipiku, Križevcima, Zagrebu, Korenici, Rijeci, Poreču i Zadru izaći na glavne trgove i ulice s transparentima podrške ženama Afganistana.

Akcija je dio globalne kampanje koja se provodi u 85 zemalja u svijetu u organizaciji kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i Women’s Global Solidarity Network.

Glavna je poruka: “Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne.”