EHO, Nekategorizirano

Ženske udruge pozivaju države EU-a da otvore granice izbjeglicama

foto HINA

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, 21. ožujka, Centar za žene žrtve rata ROSA u suradnji sa Ženama u crnom iz Beograda, Ženskom mrežom Hrvatske i Socijalnim centrom Rog iz Ljubljane zatražio je od država Europske unije (EU) da otvore svoje granice i prihvate izbjeglice/migrante koji, bježeći od rata, traže spas za sebe i svoje obitelji.

“Od Hrvatske tražimo da prema izbjeglicama/migrantima postupa humano, da im olakša boravak u ovoj zemlji, da se prilikom dodjele međunarodne zaštite vodi pravnim temeljima a ne političkim stavovima, da se primjenjuju propisana posebna jamstva prema najranjivijim osobama, da se prestane s policijskim pritiscima i torturom nad izbjeglicama/migrantima i onima koji im pomažu, da omogući svima koji je žele napustiti slobodan prolaz, a svima onima koje žele ostati, da to omogući”, navodi se u priopćenju.

Ženske udruge podsjećaju kako su i same bile izbjeglice te da to mogu opet postati ako se ne zaustavi erozija ljudskosti i nastavi sa tolerancijom nasilja prema izbjeglicama/migrantima.

Povećani val izbjeglica/migranata u Europi, koji traje već četvrtu godinu, pokazao je da su mnoge zemlje i pojedinci/pojedinke pali na testu ljudskosti i solidarnosti.

“Žice, zidovi, govor mržnje i nasilje prema izbjeglicama postali su simboli Europe. Porast mržnje, rasizma, ekstremno-desničarskih pokreta su trenutno stanje stvari”, upozoravaju udruge.

Najoštrije osuđuju postupanje prema izbjeglicama/migrantima na granicama država širom EU-a, na kojima se provodi teror nad njima, krši njihovo pravo na slobodu i ne pruža im se zaštita koju su im sve države prema međunarodnim ugovorima i domaćem zakonodavstvu dužne osigurati.

“Od država EU-a tražimo da otvore svoje granice i prihvate izbjeglice/migrante, koji bježeći od ratnih sukoba i nesigurnosti života u svojim zemljama traže spas za sebe i svoje obitelji, kao i miran i siguran život dostojan čovjeka”, stoji u priopćenju.