EHO, Nekategorizirano

Ne kasnimo s naseljavanjem izbjeglica, ali nitko ne želi u Hrvatsku

orepic_cr– Mi ne kasnimo s provedbom naših obveza, napravili smo sve mehanizme, ali jednostavno ne možemo dobiti ljude koji žele doći u Hrvatsku – rekao je Orepić u Bruxellesu, prenosi Hina.

Ministar Orepić sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku ministara unutarnjih poslova na kojem su razgovarali o pitanjima iz područja migracijske politike te o nekoliko zakonodavnih prijedloga, između ostaloga o reformi europskog sustava azila, prijedlogu o Europskom sustavu informiranja i odobravanja putovanja (ETIAS), te o sustavnoj kontroli ulazaka i izlazaka u EU te iz njega, uključujući i građane EU-a.

Hrvatska bi iz programa preseljenja i premještanja, usvojenih na razini EU-a, trebala primiti oko 1500 ljudi, a dosad ih je, prema podacima iz veljače, stiglo tek dvadesetak. U procesu primanja bilo je još 30 ljudi iz Grčke te 20 iz Italije.

Na upit postoji li opasnost od ponovnog otvaranja balkanske rute s obzirom na prijetnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će otkazati dogovor s EU-om o zaustavljanju, Orepić je odgovorio niječno.

– Mislim da ne postoji opasnost. Svi izvještajni podaci ne upućuju na to – rekao je Orepić.

Zajedno s ministrima unutarnjih poslova Bugarske, Rumunjske, zamjenikom ministra vanjskih poslova Poljske i stalnim predstavnikom Cipra, Orepić se sastao u nedjelju s povjerenikom za unutarnje poslove i migracije Dimitrisom Avrampoulosom.

Sastanak je bio na temu izostanka viznog reciprociteta s američke strane, jer Sjedinjene Države i dalje traže vize od građana navedenih zemalja.

– Dali smo potporu zajedničkom pristupu koji će Europska komisija dalje iskomunicirati – rekao je Orepić.

U priopćenju Europske komisije navodi se da će se nastaviti u tijesnoj suradnji sa Sjedinjenim Državama, na političkoj i na tehničkoj razini kako bi se pronašlo rješenje “na korist i europskih i američkih građana i u korist bliskih strateških odnosa.”