EHO, Nekategorizirano

Kontinuirana borba za ženska prava

vesna_crKao i u svom govoru tijekom sučeljavanja kandidata za čelnu poziciju u UN-u, istaknula je važnost participacije žena u politici i ženskih prava. Vesna Pusić je kazala kako su ženska perspektiva i egzistencija od iznimne važnosti u svim djelatnostima UN-a te da bi korisno bilo stanje ljudskih prava mjeriti upravo ženskim pravima, prenosi Vox Feminae.

– U svim zemljama, od najrazvijenijih do onih nerazvijenijih imate nešto reći na tu temu odnosno stanje nigdje nije do kraja sređeno. Većina tema na koje se UN koncentrira, od pristupa obrazovanju preko seksualnog nasilja do reproduktivnog zdravlja nemaju samo fokus na žene, iako su one tome većinski izložene. Koncentrirajući se na položaj žena u odnosu na sve te elemente vi rješavate i poboljšavate opću situaciju u društvu, što ide u korist oba spola. Ja bih se zalagala za to da se ženska prava koriste kao nešto s čim možeš utjecati na cjelokupnu situaciju – pojasnila je na koji bi način kao glavna tajnica uvažila upravo tu žensku perspektivu.

Smatra da je itekako važno žene uključiti u mirovne pregovore te da bi razvojne projekte trebalo usmjeriti prema zapošljavanju žena, koje prema istraživanjima u najsiromašnijim zemljama 90% zarade daju za obitelj (muškarci tek 40%), zbog čega investiranje u žene znači i stabilnost cijele zajednice.

Upozorila je da borba za prava žena mora biti kontinuirana:
– Naša nastojanja na tu temu moraju biti neprestana, a angažman kontinuiran jer čim prestanete odmah se u tom pogledu vraćate nekoliko koraka unatrag.