Nekategorizirano, Svijet

EU osuđuje talibane zbog zlostavljanja afganistanskih žena i djevojčica

FAH/EPA

Talibani su “teško prekršili i zlorabili prava afganistanskih žena i djevojčica”, kazala je glasnogovornica EU-a u nedjelju uoči prve godišnjice uspostave talibanske vlasti u Afganistanu.

“Talibani nisu uspjeli uspostaviti uključiv politički sustav, negirajući tako težnje afganistanskog naroda”, poručila je priopćenjem glasnogovornica Europske službe za vanjsko djelovanje Nabila Massrali.

U ponedjeljak je Afganistan obilježio godinu dana od talibanskog preuzimanja vlasti. Talibani su ugušili temeljna ženska prava i ograničili medijske slobode, dok su veliki dijelovi zemlje utonuli u siromaštvo.

Nijedna zemlja nije priznala talibansku vladu, a žene su izašle na ulice kako bi osudile ograničenja prava na rad i slobodu kretanja te na pristup obrazovanju.

U subotu su talibanske snage ponovno batinama rastjerale miran prosvjed desetak žena koje su marširale ulicama Kabula uzvikujući “Hrana, rad i sloboda”.

Europska unija također je osudila postupanje prema narodu Hazara i šiitskom stanovništvu u Afganistanu te “sustavnu zloupotrebu njihovih ekonomskih, socijalnih, kulturnih, građanskih i političkih prava”.

EU je talibane nazvala “afganistanskim de facto vlastima”.

“Afganistan ne smije ostati sigurno utočište za teroriste, niti prijetnja međunarodnoj sigurnosti”, dodaje se u priopćenju.

Talibani su ponovno preuzeli vlast u Kabulu 15. kolovoza 2021., nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana, čime je završena 20-godišnja misija NATO-a u zemlji.(Hina)