Nekategorizirano, Svijet

Merkel: Borba za ženska prava nije gotova, ‘borba ide dalje’

angela-merkel– Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u četvrtak, u svom redovitom video-blogu povodom Međunarodnog dana žena, kako se borba za jednaka prava žena nastavlja unatoč napretku postignutom na tom planu poručivši kako “borba ide dalje”.

„Na današnji dan se obraćam Vama, ženama u Njemačkoj. Mnoge žene prije nas su se žestoko borile da bi ostvarile prava koja imamo danas“, rekla je Merkel u video-blogu koji je emitiran i preko društvenih mreža. Kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) je istodobno upozorila na to da borbe za ženska prava ne smije prestati te je istodobno ukazala na to da su žene u Njemačkoj tek prije 100 godina stekle pravo glasa.

„Ali mi ne želimo na tome stati. Mi želimo aktivno sudjelovati u stvaranju politike, kako u obitelji tako i na tržištu rada“, rekla je Merkel istaknuvši da će buduća vlada biti „zanimljiva mješavina“ žena i muškaraca. CDU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) izabrale su po tri žene i tri muškarca kao članove budućeg demokršćansko-socijaldemokratskog kabineta. Samo je bavarska Kršćansko-socijalna unija izabrala tri muška ministra.

Njemačka kancelarka, koju mnogi smatraju najmoćnijom ženom svijeta, ustvrdila je da je mnogo toga treba biti učinjeno na ostvarivanju prava žena u Njemačkoj, ali još više i u inozemstvu, gdje su u „mnogim zemljama žene uskraćena za temeljna prava“.

„Zato ovo nije dan na kojem bacamo pogled unatrag na ono što je ostvareno, nego gledamo u budućnost i kažemo: borba ide dalje“, zaključila je Merkel.

Istodobno je u Njemačkoj povedena i rasprava o niskoj zastupljenosti žena u novom sazivu Bundestaga.

Na Međunarodni dan žena političarke buduće vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije upozorile su na rekordno nizak broj žena u novom sazivu Bundestaga te su ukazale na potrebu promjene izbornog zakona koji bi omogućio promjene u smjeru više ravnopravnosti.

„U aktualnom sazivu Bundestaga je postotak ženskih zastupnika pao na 31 posto, što je šest posto manje nego u prošlom sazivu. Razlog, između ostalog, leži i u činjenici da je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), ušla u parlament“, rekla je ministrica za pitanje žena Katarina Barley u jednom govoru u zgradi francuskog veleposlanstva u Berlinu.

Ona je ukazala na to da AfD u svojim redovima ne samo da ima najmanje žena, nego da ta stranka razvoj ženskih prava posljednjih desetljeća u Njemačkoj doživljava kao „razvoj u pogrešnom smjeru“.

I nova tajnica CDU-a, i moguća nasljednica Angele Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer se založila za više žena u aktivnoj politici.

„CDU će biti stranka širokih narodnih masa samo ako u svojim redovima bude odražavala sliku društva“, rekla je Kramp-Karrenbauer u razgovoru za „Focus Online“.

Među parlamentarnim strankama samo stranke lijevog spektra, Zeleni i Ljevica imaju više ženskih nego muških zastupnika. SPD-ov klub ima 42 posto zastupnica, a zastupnički klubovi konzervativne Unije CDU/CSU, liberala i AfD-a u svojim redovima imaju manje od četvrtine zastupnica. (hina)