Nekategorizirano, Svijet

Njemačke vlasti pod kritikom zbog napada u Berlinu

Policija je prvo izgubila vrijeme dok se nije usredotočila na Tunišanina
Policija je prvo izgubila vrijeme dok se nije usredotočila na Tunišanina

– Na taj način nećemo zajamčiti sigurnost Njemačke, osudio je jedan od dužnosnika konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel (CDU) Armin Laschet propuste koji su onemogućili uhićenje ili protjerivanje Anisa Amrija.

– Informacije koje imamo o načinu na koji su vlasti radile šokantne su, dodao je on. Potraga na europskoj razini u tijeku je protiv Anisa Amrija, 24-godišnjeg azilanta, otkad je njemačko pravosuđe izdalo uhidbeni nalog na cijelom kontinentu, više od dva dana nakon napada u kojem je poginulo 12 osoba na božićnom sajmu u Berlinu. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, prenosi SEEbiz.

Šest žrtava tog napada su Nijemci. Sedma je žrtva identificirana kao izraelska državljanka, objavile su vlasti njezine zemlje.

Na opetovane kritike njezine velikodušne politike prihvata izbjeglica u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel sad mora odgovoriti i oko disfunkcioniranja vlasti na svim razinama glede nadzora glavnog sumnjivca kojeg traži sva policija u zemlji.

Policija je prvo izgubila vrijeme dok se nije usredotočila na Tunišanina, iako je dokument s njegovim identitetom otkriven ubrzo u kamionu. Istražitelji su se prvo usredotočili na pakistanskog sumnjivca, na kraju odbačenog kao mogućeg krivca.

Amri je bio poznat i američkim vlastima jer je barem jednom bio u kontaktu s IS-om i jer je pretraživao Internet vezano uz izradu eksploziva. Usprkos dugoj listi sumnji, ostavljen je na slobodi zbog nedostatka dokaza ili suradnje između različitih administracija. Muškarac je mjesecima bio u vezi s dobro poznatim zagovarateljima svetog rata.