Aktualno, Nekategorizirano

Fond solidarnosti u kulturi otvorio drugi krug poziva na prijave

Kao odgovor na globalnu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa European Cultural Foundation u suradnji s drugim zakladama osnovala je Culture of Solidarity Fund. Iz fonda će se podržavati manje i veće kulturne inicijative koje u aktualnom trenutku jačaju europsku solidarnost i ideju Europe kao zajedničkog javnog prostora.

Fond je oblikovan na ideji da aktualna kriza može biti snažan europski trenutak za zajedništvo, suradnju i solidarnost, a uzima u obzir i da je velik dio dosadašnjih mjera s ciljem ublažavanja posljedica krize za kulturni i kreativni sektor donesen na nacionalnim razinama, ne uzimajući nužno u obzir jačanje paneuropske kulture solidarnosti.
Prvi krug poziva na prijave bio je otvoren do 27. travnja 2020. godine. Projekte koji su ostvarili potporu u prvom krugu proučite na sljedećoj poveznici.

Drugi krug poziva na prijave otvoren je 22. lipnja s rokom za prijave 14. srpnja 2020. u 13:00 h (CET).
Dostupni su iznosi potpore u tri kategorije:
do 12.500 EUR
12.500 – 25.000 EUR
25.000 – 40.000 EUR
Uoči drugog kruga poziva uz smjernice su objavljena i učestalo postavljana pitanja:
smjernice (More information and Criteria)
FAQ
O očekivanim projektnim prijedlozima:
Prijave na pozive Fonda otvorene su za pojedince, kolektive i organizacije svih sektora te civilnog društva, čije predložene inicijative i ideje:
– čuvaju i jačaju europsku kulturu solidarnosti kao ključni element u osiguravanju da Europa ostane prostor otvoren i pristupačan svima;
– promišljaju kako i ubuduće učiniti dostupnima kulturne doživljaje i interakciju među ljudima diljem Europe, osobito nakon razdoblja introspekcije uzorkovanog društvenim distanciranjem i nacionalnim kriznim mjerama;
– zamišljaju, demonstriraju i pripremaju podlogu za obnovu Europe tijekom i nakon krize s kulturom kao pokretačem.
Posebna pozornost posvetit će se:
(1) prijedlozima iz regija u kojima je zasad izostala krizna potpora kulturnom i kreativnom sektoru ili je ona bila minimalna;
(2) prijedlozima s iskazanom jasnom vizijom raznolikosti, jednakosti i uključenosti;
(3) prijedlozima koji osvješćuju sigurno korištenje digitalnih alata i platformi te promiču alternative tržišno orijentiranim, uglavnom izvaneuropskim platformama koje nose potencijal širenja lažnih vijesti;
(4) prijedlozima koji osvješćuju globalne probleme ekološke održivosti i pravedne klimatske politike, osobito po pitanju CO2 neutralne budućnosti za mobilnost u kulturi.

Pri evaluaciji će se voditi računa o (1) relevantnosti predložene inicijative za općenite teme i fokus Fonda, (2) potencijalu provedbe te (3) učinku na predstavljene izazove i uključenu zajednicu.

Potrebna dokumentacija i postupak prijave dostupni su na sljedećoj poveznici.

url: https://www.culturalfoundation.eu/