Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga “Vida” upozorava na rizike razvoja ovisnosti za vrijeme pandemije COVID-19

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Ove godine, Udruga „Vida“ želi upozoriti cjelokupnu javnost na rizike konzumacije psihoaktivnih sredstava i razvoja ovisnosti u kontekstu pandemije COVID-19 kako bi potaknula osvještavanje problematike zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti, navodi se u priopćenju udruge.

Europa je, pokazuju istraživanja, u vrijeme pandemije suočena ne samo s promjenama na tržištu droga, već i vrsti sredstava ovisnosti koja se konzumiraju, kao i učestalosti konzumacije. Također svjedočimo i smanjenom opsegu djelovanja organizacija koje se bave prevencijom, rehabilitacijom i resocijalizacijom ovisnika i ovisnica. Istraživanje Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti (EMCDDA, 2020), ukazuje na smanjenje broja zapljena na granicama, što može biti zbog njihova zatvaranja, ali i promjene fokusa osoba zaduženih za sigurnost s krijumčarenja droga na druge oblike kontrole sigurnosti i javnozdravstvene zaštite. Na maloprodajnoj razini prevladavaju beskontaktne trgovine drogom, što je jedan od načina prilagodbe tržišta postojećoj situaciji. Isto istraživanje navodi da se smanjila dostupnost nekih ilegalnih tvari (npr. heroina, MDMA, amfetamina, kokaina), što je, čini se, rezultiralo većom uporabom dopuštenih, legalnih psihoaktivnih sredstava (npr. alkohola i nekih lijekova) koja se sad konzumiraju u kombinaciji s ilegalnim drogama. Uporaba kanabisa najmanje je promijenjena uslijed pandemije. Što se tiče pružatelja socijalnih usluga u polju suzbijanja ovisnosti, za vrijeme lockdowna mnoge su organizacije bile zatvorene za korisnike ili nisu primale nove klijente, a postojeće usluge su se pružale u manjem broju te su značajno modificirane.

Udruga „Vida“ je za svoje korisnike, kao i za sve koji se prvi puta javljaju s problemom konzumacije psihoaktivnih sredstava, vlastite ili u obitelji, otvorena na adresi Slogin kula 12, od 10:00 do 14:00 sati svaki dan uz propisane epidemiološke mjere (maska, obavezna dezinfekcija ruku i mjerenje temperature na ulazu u Udrugu). Trenutno radimo na širenju naših online usluga za facilitiranje oporavka i ostalih stručnih intervencija koje trebaju našim korisnicima, stoga vas pozivamo da posjetite našu stranicu www.droga-online.com.hr ili nam se javite putem maila udrugavida.rijeka@gmail.com – zaključuju u priopćenju.