Hrvatska, Nekategorizirano

UNICEF uručio vozilo Banci humanog mlijeka

Ured UNICEF-a za Hrvatsku uručio je u petak Banci humanog mlijeka, koja djeluje pri KBC-u Zagreb, posebno opremljeno vozilo s hladnjačom koje će omogućiti širi i bolji pristup doniranom mlijeku za prijevremeno rođenu i teško bolesnu djecu na jedinicama intenzivne neonatalne skrbi.

Posebno opremljeno vozilo vrijedno 207.000 kuna, koje je UNICEF osigurao zahvaljujući podršci donatora, koristit će se za prikupljanje i distribuciju doniranog humanog mlijeka, tijekom ove, još uvijek inicijalne faze, na širem zagrebačkom području.

Predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Branka Golubić Ćepulić istaknula je da će vozilo osigurati transport mlijeka u kontroliranim uvjetima.

Potrebe za doniranim humanim mlijekom kontinuirano su velike jer se u Hrvatskoj svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo, stoji u priopćenju UNICEF-a.

Banka humanog mlijeka otvorena je lani u studenom, kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja.

Uspješan početak prikupljanja doniranog humanog mlijeka prekinula je pandemija koronavirusa, no prikupljanje i distribucija sada se nastavljaju pa osoblje Banke humanog mlijeka poziva sve žene koje mogu i žele donirati mlijeko da se jave na e-mail adresu banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr ili broj telefona 01 4604 715, a više informacija može se naći na www.kbc-zagreb.hr/banka-humanog-mlijeka.

Pomoćnik ministra zdravstva Mate Car naglasio je kako je tijekom potresa u Zagrebu Banka odigrala ključnu ulogu u podršci bebama koje su preseljene u KB Dubrava. Najugroženija novorođenčad tako je primila čak 100 litara doniranog humanog mlijeka sve dok majke nisu opet mogle donositi vlastito mlijeko. (Hina)