Hrvatska, Nekategorizirano

Osniva se banka humanog mlijeka u Hrvatskoj

mlijeko_crU povodu 27. Međunarodnog tjedna dojenja, Ministarstvo zdravstva i Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavili su u utorak projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj čija se realizacija očekuje iduće godine u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a procijenjena vrijednost ulaganja iznosi oko dva milijuna kuna, prenosi Hina.

– Banke humanog mlijeka su neprofitne organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuciju humanog mlijeka, a organiziranjem banke humanog mlijeka osigurava se kvaliteta preživljavanja svoj prijevremeno rođenoj djeci kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke – naglasila je na konferenciji za novinare pomoćnica ministra zdravstva Ružica Palić Kramarić.

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić navela je da se u Hrvatskoj godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb.

– Majčino mlijeko jedan je od najdragocjenijih resursa našeg planeta, ono je ključno za njihovo preživljavanje i razvoj. Ono je zlatni standard u prehrani najmlađih i od vitalne važnosti za svako, a posebno prijevremeno rođeno dijete – naglasila je.

Nacionalna koordinatorica za program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege Anita Pavičić Bošnjak navela je da je u svijetu svako deseto novorođenče prijevremeno rođeno, a posebno su osjetljivi na različite bolesti i povećanu smrtnost. Godišnje u svijetu umire oko 1,1 milijun nedonošene djece.

Pavičić Bošnjak je navela procjenu Svjetske zdravstvene organizacije da dojenje i kontakt s kože na kožu može spasiti 450.000 nedonoščadi diljem svijeta.

– Majčino mlijeko ima značajnu ulogu u prehrani nedonoščadi ne samo zbog svojih nutritivnih prehrambenih vrijednosti, već i zbog imunološke zaštitne uloge. Djeca koja se hrane majčinim ili doniranim ljudskim mlijekom manje su sklona teškim infekcijama u novorođenačkoj dobi kao što su sepsa ili teška upala crijevne sluznice. Ta djeca imaju i bolji neurorazvojni ishodi, bolji kognitivni razvoj, a kasnije smanjenu učestalost pretilosti, dijabetesa i zaštitu od brojnih infektivnih bolesti – istaknula je.

Put prema ovoj inicijativi osnivanja prve banke mlijeka u Hrvatskoj započela je udruga RODA 2012., a prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva 2018.-2020. otvaranje prve banke mlijeka očekuje se u 2018. godini.

U Europi danas ima 214 banaka mlijeka, a među susjednim zemljama najviše ih djeluje u Italiji, njih 30.

UNICEF će osigurati financijsku i tehničku podršku za ovu investiciju te će 9. i 10. rujna organizirati humanitarnu utrku Mliječna staza kako bi osigurali “start” prve banke humanitarnog mlijeka u Hrvatskoj.