Aktivizam, Nekategorizirano

Terry Fox Run: Donacija Zavodu za dječju hematologiju

Organizatori trke Terry Fox Run predali su donaciju od 50.000 kuna Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju ”Dr. Mladen Ćepulić”, koja je prikupljena u hrvatskom tjednu borbe protiv raka, priopćeno je u srijedu.

Ta humanitarna utrka održava se u Hrvatskoj od 2000. godine, a tijekom godina prikupljenoj je gotovo 7 milijuna kuna, koji su donirani za istraživanja i borbu protiv raka. Ove godine utrka je zbog pandemije održana virtualno.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, u sklopu koje djeluje Zavod za dječju onkologiju, Goran Roić kazao je kako je izlječenje djece preko 80 posto, no liječenje često ima komplikacija pa će i donacija biti utrošena na poboljšanje rehabilitacije i rane intervencije kod djece koja imaju komplikaciju tijekom i nakon onkološke terapije.

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Alan Bowman izrazio je zadovoljstvo što se toliko ljudi u Hrvatskoj i ove godine pridružilo Terry Fox trci na svoj način te se prikupilo sredstva za borbu protiv raka.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Utrka se danas, 41. godinu kasnije, održava u više od 60 zemalja svijeta. (Hina)