Hrvatska, Nekategorizirano

Donacija ‘Terry Fox Run’ Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka

12000995_1199799933380325_8121799972072969552_o-660x330Gotovo 230.000 kuna prikupljeno je u humanitarnoj akciji Terry Fox Run do 4. veljače 2018. i Svjetskog dana borbe protiv raka, te uručeno Institutu Ruđer Bošković za dva projekta – “Genetska podloga nasljednog raka dojke” i “Regeneracija imunosnih stanica u leukemijama”, priopćio je u četvrtak organizator humanitarne akcije, a prenosi HINA.

“Donirana sredstva iskoristit će se za nastavak istraživanja raka na Institutu Ruđer Bošković, i to u Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu te Zavodu za molekularnu biologiju. Iznimno mi je drago što naš Institut niz godina dobiva donacije jer je, kao vodeća hrvatska znanstvena institucija, između ostalog i stožerna institucija na kojoj se provode istraživanja malignih bolesti, a naši znanstvenici tu bilježe velike uspjehe”, istaknuo je v.d. ravnatelj IRB-a Stjepko Fazinić zahvalivši se svima koji su sudjelovali u akciji.

Rak je već sad jedan od glavnih uzroka smrti u brojnim razvijenim zemljama, a očekuje se da će u idućim desetljećima postati glavni uzrok smrti u svim dijelovima svijeta. Unatoč istraživanjima i nastojanjima, pad smrtnosti od te bolesti nije zadovoljavajući. Laboratorij za nasljedni rak IRB-a niz godina provodi genetske analize tumora dojke. Godišnje u Hrvatskoj ima više od 2500 slučajeva raka dojke, od čega oko 200 pripada u skupinu nasljednih slučajeva, podsjeća se u priopćenju.

“Krajnji cilj projekta Genetska podloga nasljednog raka dojke dobiti genetski profil, odnosno otkriti najčešće genske promjene gene koje bi mogle imati dijagnostičko, prognostičko ili prediktivno značenje kod pacijentica s nasljednom sklonošću raku dojke, a kod kojih nisu pronađene mutacije u genima BRCA1 i BRCA2”, kazala je voditeljica Laboratorija s IRB-a Sonja Levanat.

Mariastefania Antica iz Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a ističe kako je cilj istraživanja Regeneracija imunosnih stanica u leukemijama, naći parametre koji bi omogućili krajnju diferencijaciju tumorskih stanica te ih na taj način ukloniti iz cirkulacije.

Akciju, koja je u proteklih 18 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, prošlog je rujna na zagrebačkom jezeru Jarun trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom humanitarne akcije podržalo više od 6.000 građana.

Humanitarna trka Terry Fox Run

Zloćudni tumor kosti osteosarkom, zbog kojeg je kanadski humanitarac, sportaš i borac protiv raka Terry Fox izgubio nogu i umro, u današnje je vrijeme izlječiv u čak preko 80 posto slučajeva, pa su važnost ulaganja u istraživanje i doprinos svih akcija Terry Fox Run diljem svijeta više nego vidljivi, rečeno je u priopćenju.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu.

Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao Maraton nade. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. Njemu u čast obitelj je odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta.