Aktualno, Nekategorizirano

Utrka Terry Fox Run 24. rujna na Jarunu

terry-foxHumanitarna utrka Terry Fox Run, 18. po redu u Hrvatskoj, ove će se godine održati u nedjelju, 24. rujna na Jarunu, a sav prihod bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka, prenosi Hina.

Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije u subotu, 16. rujna, od 11 do 13 sati na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice, po cijeni od 50 kuna, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk istaknuo je kako se humanitarna utrka Terry Fox Run organizira radi podizanja svijesti o važnosti ulaganja u istraživanje lijeka protiv raka. Naglasio je da primjer Terrya Foxa pokazuje kako jedna osoba može napraviti razliku. “S istraživanjima koja financira Terry Fox ljudi žive duže i bolje”, kazao je te pozvao građane da se pridruže utrci u što većem broju i pokažu poput Terrya Foxa da “sve je moguće”.

Humanitarna utrka svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao “Maraton nade”. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no, trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 60 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga naglasio je da se tom akcijom prikuplja novac za plemeniti cilj, borbu protiv zloćudnih bolesti. Tim je novcem primjerice kupljena oprema za Centar za transplantaciju koštane moždine u Klaićevoj ulici i detektirane su mutacije gena kod istraživanja nasljednog raka dojke.

Prikupljenim sredstvima financirat će se daljnja istraživanja primjerice genetske podloge kod pacijenata kod kojih nije nađena mutacija gena, a oboljeli su od raka, ali i istraživanje imunoterapija za pacijente oboljele od raka, rekla je Sonja Levanat s Instituta Ruđer Bošković.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da je važno svima onima koji se bore s rakom i članovima njihovim obiteljima pružiti podršku i poručiti da u toj bolesti nisu sami, te pozvala građane da se u što većem broju pridruže utrci Terry Fox Run.

Humanitarnu akciju Terry Fox Run organiziraju veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, Esplanade Zagreb Hotel i agencija Media Val pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva zdravstva.