Aktivizam, Nekategorizirano

22. Terry Fox Run prikuplja sredstva za najmlađe onkološke bolesnike

U Hrvatskoj se ove jeseni, 22. put održava humanitarna trka Terry Fox Runa, a prikupljena sredstva ovaj put odlaze Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju “Dr. Mladen Ćepulić”, najavili su u četvrtak organizatori.

“Jedan dan. Na tvoj način.” moto je i ovogodišnjeg Maratona Nade, koji će se drugu godinu zaredom održat virtualno zbog epidemiološke situacije. Sredstva će se prikupljati za istraživanje komplikacija nakon liječenja najmlađih onkoloških bolesnika.

Akcija će početi u subotu, 18. rujna, već tradicionalnom prodajom majica u Bogovićevoj ulici, a zbog sigurnosti i zdravlja, organizatori pozivaju sve ljude da se i ove godine uključe virtualno te da jedan dan i na svoj način, podrže 22. izdanje trke Terry Fox Run.

Hrvatski Maraton nade se i ove godine održava u organizaciji Veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka, u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“.

„Drugu godinu zaredom, trka Terry Fox Run bit će održana virtualno. Prošle godine, unatoč nezapamćenim okolnostima, sudionici diljem svijeta pridružili su se trci na svoj način. Bio sam oduševljen kada sam vidio koliko je hrvatskih građana sudjelovalo. Nadam se da će vas Terryjev duh i hrabrost i ove godine inspirirati da se pridružite Terry Fox pokretu, izjavio je Alan Bowman, kanadski veleposlanik u Hrvatskoj.

“Pozivamo vas da okupite svoju obitelj i prijatelje, izađete i trčite, šetate, vozite bicikl ili rolate u svrhu istraživanja raka“, dodao je.

Noviji statistički podaci govore da se oko 80 posto djece uspije izliječiti od malignog tumora, ali isto tako i troje od petoro izliječenih imaju kasne komplikacije liječenja.

Stoga je ovogodišnji projekt usmjeren prema djeci koja su u potrebi intenzivnog nadzora nakon završenog onkološkog liječenja s ciljem pravovremenog otkrivanja i praćenja komplikacija.

Akcija prodaje majica traje do 31. listopada, direktnom uplatom na humanitarni račun ili putem KEKS pay aplikacije, a do istog će se datuma moći uključiti svi oni koji žele podržati ovu akciju.

Jedan dan i na svoj način – hodaj, bicikliraj, trči, pleši, planinari, rolaj s najdražim ljudima i na najdražoj stazi, a organizatori pozivaju sudionike da svoje sudjelovanje zabilježe fotografijom ili videom te podijele na Facebook stranici TFRCroatia. Donacije će biti moguće sve do 15. prosinca.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“.

Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima.

U organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska, u posljednjih 40 godina prikupljeno je više od 850 milijuna dolara za istraživanje raka. (Hina)