Aktivizam, Nekategorizirano

Udruzi SVE za NJU uručeno više od pola milijuna kuna za pomoć oboljelima od raka

Pisac i sociolog Bruno Šimleša svečano je uručio Udruzi SVE za NJU ček od 563.626,32 kuna i time zaokružio dvogodišnju humanitarnu priču dugu više od 1000 kilometara, tijekom koje je sa suprugom Majom, za oboljele od raka hodao od rta Kamenjak do Prevlake, priopćeno je u srijedu.

Nakon ukupno prijeđenih 1090 kilometara tijekom protekla dva ljeta, 47 dana planinarenja s teškim ruksacima po kiši i velikim vrućinama, Bruno i Maja svojom su akcijom omogućili više tisuća besplatnih psiholoških savjetovanja onkološkim bolesnicama, korisnicama Udruga SVE za NJU.

Voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge Ljiljana Vukota zahvalila im se na tome što nesebično pomažu brojnim bolesnicama te što dižu svijest o važnosti svake vrste podrške u borbi s rakom, a posebice psihološke.

“Nakon dijagnoze mnogi oboljeli se osjećaju usamljeno, ali ovom humanitarnom akcijom mnogi vide da zaista nisu sami, da podrška dolazi iz svakog kutka Hrvatske te dobivaju ohrabrenje da okrenu naš telefonski broj i zatraže pomoć”, istaknula je.

Udruga već više od desetljeća pruža nužnu psihosocijalnu podršku ženama oboljelima od raka, organizira razne seminare i radionice, osigurava besplatan smještaj u Zagrebu za bolesnice tijekom primanja terapije, a korisnicama je Udruga dostupna i za pitanje ili savjet svakog dana u godini.

Brunin i Majin pohod na prikupljanje pola milijuna kuna krenuo je prošle godine na rtu Kamenjak, koji je, uz prikupljenih 321.000 kuna, završio u rujnu 2021. na Kninskoj tvrđavi.

Godinu dana kasnije, upravo su s tog mjesta započeli ovogodišnju etapu akcije, a u 25 dana, nakon prehodanih 575 kilometara po zahtjevnim usponima Dinare i Biokova, uz brojne prijatelje i pratitelje koji su podržali akciju, prikupili su više od 240.000 kuna te stigli do najjužnije kopnene točke Hrvatske – Prevlake.

“Na svečanoj dodijeli donacije u Udruzi dočekalo nas je tridesetak korisnica, a kroz emotivni razgovor dobili smo potvrdu važnosti zašto ovo radimo, ali i veliku motivaciju za buduće avanture”, rekao je Bruno, koji već planira nove plemenite pustolovine.

Dodao je kako su neizmjerno zahvalni svima koji su podržali akciju i u ovim teškim vremenima donirali, onima koji su odvojili svoje dragocjeno vrijeme i pridružili im se u planinarenju te porukama ohrabrenja i tisućama poruka podrške svim oboljelima od ove teške bolesti. (Hina)