Aktivizam, Nekategorizirano

Krenula je kampanja prikupljanja novca za psihosocijalnu pomoć i prijevoz onkoloških pacijentica

U povodu mjeseca borbe protiv raka dojke udruge “Nismo same” i “Europa Donna Hrvatska” te tvrtka Salvus predstavile su u ponedjeljak kampanju “Snaga je u nama”, čiji je cilj prikupiti novac za psihosocijalnu pomoć oboljelima i osigurati besplatan prijevoz taksijem na kemoterapiju.

“Prva razina potpore je emocionalna, koju oboljelima najčešće pružaju obitelj i prijatelji. Međutim, često je potrebna i druga razina – pomoć stručnjaka s iskustvom”, kazala je predsjednica udruge “Europa Donna Hrvatska” Vesna Ramljak.

Kampanjom će se osigurati dio novca potreban za psihosocijalnu pomoć oboljelim ženama, a treba ju barem 60 posto njih.

Ramljak je istaknula psihološku potporu kao integralni dio liječenja i rehabilitacije jer, iako stručna pomoć nije potrebna svim oboljelima, nužna je kod izraženih anksiozno-depresivnih reakcija.

Dio novca prikuplja se i za projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju, koji od 2018. provodi udruga “Nismo same”. Njime je za 620 oboljelih žena osigurano više od 21.000 vožnji.

Ideja za projekt temelji se na primjeru iz nizozemskog zdravstvenog sustava, gdje je besplatan prijevoz oboljelih od karcinoma dio osnovne police zdravstvenog osiguranja, istaknula je predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera.

Osobno je svjedočila tome da pacijentice nakon kemoterapija prijevoz sanitetom čekaju satima pa se zauzima da ta usluga postane sastavni dio police zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj.

Tvrtka Salvus će tijekom listopada donirati 10 kuna od svake prodane bočice proizvoda Solgar Skin, Nails and Hair Formula kako bi pomogla radu udruga i podržala njihove projekte.

Rak dojke u Hrvatskoj

Hrvatska se po obolijevanju od raka dojke trenutno nalazi na 16. mjestu među zemljama EU-a.

Smrtnost se smanjuje, što se vidi svakih pet godina. Tako je 2015. od raka dojke umrlo preko 1000 žena, dok se taj broj u 2020. spustio na 722.

Sve se češće razbolijevaju mlađe dobne skupine, a u zadnjih 10 godina pogotovo se povećao broj oboljelih mladih žena između 20. i 34. godine, koji se svake godine povećava za još tri posto.

Najviše oboljelih žena ima u dobnoj skupini od 65 i više godina.

Riječ je o najčešće dijagnosticiranoj zloćudnoj bolesti u Europskoj Uniji, a godišnje ju se dijagnosticira kod više od 335.000 žena, ističe se u kampanji. (Hina)