EHO, Nekategorizirano

Europski dom Vukovar predstavio projekt razvoja inovativnih STEM sadržaja za osnovnoškolce

Na fotografiji Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar

U Gradskom muzeju Vukovar u utorak, 12. listopada 2021., održana je početna konferencija projekta Život u pokretu, ugovorenog za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a.

Nositelj projekta ukupne vrijednosti 2.769.177,79 kuna je udruga građana Europski dom Vukovar, a partneri su: Vukovarska razvojna agencija VURA d.o.o., Grad Vukovar, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Vukovar, Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar i Veleučilište Lavoslav Ružička Vukovar.

Konferenciji su nazočili predstavnici partnerskih institucija, jedinica lokalne samouprave, obrazovnih institucija, udruga građana i medija.

Konferenciju je otvorila Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar, koja je nazočne upoznala s projektom koji će na inovativan i interdisciplinaran način, kroz opremanje prirodoslovno-matematičkog i tehničkog kabineta, te kreiranjem novih i inovativnih STEM sadržaja doprinijeti jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a za krajnje korisnike – djecu osnovnih škola.
– Projekt će suradnjom odgojno-obrazovnih i visokoobrazovnih institucija s organizacijama civilnog društva ponuditi nove obrazovne sadržaje kako bi kao krajnjim korisnicima učinilo područje STEM-a zanimljivijim – istakla je Antunović Lazić.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i drugi predstavnici partnera na projektu i uzvanici: Vedrana Marijanović, direktorica tvrtke VURA d.o.o., Josip Paloš, privremeni pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Grada Vukovara te Franjo Orešković, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije.

doc. dr. sc. Tomislav Rudec

Prezentaciju o značenju STEM-a u obrazovanju sa zornim primjerima iznio je doc. dr. sc. Tomislav Rudec, predstojnik Zavoda za zajedničke predmete s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Profesor Rudec je istakao važnost STEM pristupa u svim fazama obrazovnoga ciklusa, od osnovne škole do studija, pri tom se prisjetivši kako su učenike informatičare iz osnovnih škola u Osijeku, koji su imali jako loše rezultate na državnim natjecanjima, intenzivnim podučavanjem STEM pristupom u šest tjedana doveli do vrhunskih rezultata.

“Sve što radite morate raditi s ljubavlju, mi smo djecu za samo šest tjedana doveli do vrhunskih rezultata ne zato što smo mi čudotvorci, nego zato jer su ta djeca imala u sebi potencijal, a naša ljubav prema poslu i podučavanju, prema prenošenju znanja, samo je probudila njihov potencijal u potpunosti i rezultati nisu izostali” – istakao je profesor Rudec, kao poruku i putokaz budućoj provedbi projekta usmjerenog razvoju edukativnih vještina na načelima STEM-a. (CD)