Hrvatska, Nekategorizirano

Grad Novska uskoro dobiva STEM laboratorij

U utorak, 22. ožujka 2022. godine, u Novskoj je potpisan ugovor za adaptaciju i uređenje prostora potkrovlja u zgradi Doma hrvatskih branitelja kojim će Novska dobiti STEM laboratorij. Ugovor je potpisan s tvrtkom Promet građenje d.o.o. iz Požege, a potpisali su ga gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić i direktorica tvrtke Anka Šutalo.

Vrijednost radova je 743.565,58 kuna, a oni obuhvaćaju pokrov krovišta, novu stolariju, izolaciju, unutarnje uređenje prostora, instalaterske radove vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacije te grijanje i hlađenje. Tako ovime Novska uskoro dobiva STEM laboratorij, odnosno kabinete za informatiku i fiziku i to u sklopu projekta Novsky koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Vrijednost sufinanciranja ovih radova je 471.875,00 kuna.

Podsjetimo, Udruga mladih Novska nositelj je projekta Novsky koji je vrijedan 2,4 milijuna kuna, a njegov cilj je aktivno uključivanje djece i mladih u popularizaciju STEM-a koji obuhvaća prirodne znanosti, informatiku, inženjerstvo i matematiku.

U sklopu projekta održava se niz poučnih i zabavnih aktivnosti poput edukacija na temu umjetne inteligencije i fizike u svakodnevnom životu, a svake srijede na njihovom YouTube kanalu možete pratiti emisiju pod nazivom Znanstvene srijede. Ono što je mladima najzanimljivije i najatraktivnije je upravo uspostavljanje STEM laboratorija i znanstvenog parka u Novskoj kao i sudjelovanje na STEM kampu, čije je održavanje predviđeno sredimo travnja ove godine.

Inače, projekt je pripremala Razvojna agencija Grada Novske – NORA, koja je partner na projektu i pruža podršku u njegovoj provedbi, dok su ostali partneri na projektu Institut Ruđer Bošković, Udruga Profesor Baltazar, Grad Novska, Odred izviđača Zelena patrola, Atletski klub NOGA, Nogometni klub Lipik te Društvo Naša Djeca Osmijeh iz Rajića. (Izvor: https://quirinusportal.com/)