Nekategorizirano, Svijet

Merkel i Obama za ubrzane pregovore o TTIP-u

"TTIP je dobar za američko gospodarstvo, njemačko ali i europsko gospodarstvo, kazal je Merkel. (Foto Hina)
“TTIP je dobar za američko gospodarstvo, njemačko ali i europsko gospodarstvo, kazala je Merkel. (Foto Hina)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama založili su se u nedjelju u Hannoveru za ubrzanje procesa pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) i za jačanje odnosa između Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

“Mi te odnose moramo još više produbiti kako bi osigurali naše blagostanje i konkurentnost na globalnom tržištu”, naglasila je njemačka kancelarka. Ona je još jednom izrazila potrebu što bržih i intenzivnijih pregovora oko Transatlantskog trgovinskog i investicijskog sporazuma.

“TTIP je dobar za američko gospodarstvo, njemačko ali i europsko gospodarstvo. I kad vidim koliko su već uznapredovali pregovori oko Transpacifičkog trgovinskog sporazuma, mogu samo reći da se moramo sabrati i požuriti”, rekla je Merkel.

Ona je svoj odnos a Obamom, kojem je ovo peti i najvjerojatnije posljednji posjet Njemačkoj u svojstvu američkog predsjednika, opisala kao “topli, prisni i ispunjen povjerenjem”.

Američki predsjednik je pohvalio svoj odnos s Angelom Merkel koju je nazvao “najvažnijim partnerom i najvažnijim prijateljem” tijekom svog predsjedničkog mandata. On je pohvalio i politiku Angele Merkel naspram izbjeglica.

“Angela Merkel je na pravoj strani povijesti”, rekao je Obama. On je činjenicu da će Angela Merkel ostati dulje na svom položaju nego on na svom prokomentirao riječima: “Sretan sam što će Angela još biti tu jer će svijet od toga profitirati”. Zaključio je kako će se “diviti Angeli Merkel” i kao običan građanin.

U svezi s TTIP-om Obama je jasno dao do znanja da će, nakon što završi njegov mandat, biti mnogo teže provoditi pregovore. “Zato kažem: dovršimo ove pregovore još ove godine”, poručio je Obama.

Navečer su Angela Merkel i Barack Obama zajednički otvorili sajam u Hannoveru, najveći industrijski sajam na svijetu na kojem je SAD ove godine zemlja-partner.

Obama će tijekom svog dvodnevnog posjeta u ponedjeljak održati govor na kraju obilaska sajma.

Poslijepodne bi u Hannover trebali doputovati čelnici Francuske, Italije i Velike Britanije, Francois Hollande, Mateo Renzi i David Cameron te bi zajedno s Merkel i Obamom trebali održati razgovore o aktualnim političkim krizama poput Sirije i Ukrajina. (HINA)